2024. június 14. péntek
Hírek

HungaroMet: 2024. március 24. 10:32

Új fővárosi napi szélrekord született (2024.03.23.)

2024. március 23-án megdőlt a fővárosi napi legmagasabb széllökés rekordja. János-hegyen 27,8 m/s (100 km/h) értéket mértünk. A korábbi rekordot szintén János-hegyen regisztráltuk 2020-ban, ekkor 26 m/s (93,6 km/h) volt a napi legmagasabb széllökés értéke Budapesten.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.