2024. július 14. vasárnap
Kiadványok készítése
Időjárási Napijelentés


Az Időjárási Napijelentés 1888. óta jelenik meg az OMSZ kiadásában. Jelenleg négy oldalból áll. Az első, a szöveges rész az aktuális európai időjárási helyzet leírását, az előző nap és éjszaka, valamint az aznap délelőtt magyarországi időjárásának áttekintését, és a másnap estig szóló országos prognózist tartalmazza (1. ábra). A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon 2005-től kezdődően. A következő oldalon a térképek az előző napi maximum-hőmérsékletet, az aznapi minimum-hőmérsékletet és radiációs minimumot, a 24 órás csapadékösszeget, a csapadék fajtáját, az elmúlt nap napsütéses óráinak számát, a legerősebb széllökést, továbbá a téli időszakban a reggel mért hóvastagságot mutatják be. A harmadik oldalon mindez táblázatos formában látható (2. ábra). A negyedik oldalon az éjféli európai légnyomás- és frontanalízis, valamint egyes szinoptikus állomások adatai szerepelnek. Az Időjárási Napijelentés a táblázatos rész kivételével minden nap a déli órákban felkerül az OMSZ nyilvános honlapjára.
1. ábra
Időjárási Napijelentés 1. oldala
(2009. február 21.)
2. ábra
Időjárási Napijelentés 3. oldala
(2008. február 21.)
Időjárás-előrejelzés 10 napra
Havonta háromszor jelenik meg a megújult Időjárás-előrejelzés 10 napra című kiadvány (3-4. ábra). Az Időjárási Napijelentésben olvasható prognózishoz hasonló szöveges formában található meg benne a következő 10 napra szóló országos előrejelzés (felhőzet, csapadék, minimum- és maximum-hőmérséklet). Emellett tartalmazza az adott időszak országos minimum-, maximum- és átlaghőmérsékleti ensemble fáklyáját, feltüntetve az átlagos, az abszolút minimum és maximum értékeket is, továbbá a várható csapadékmennyiséget az éghajlati átlag százalékában, és a két pentádban az 5, illetve 10 mm-t meghaladó csapadék valószínűségét.
3. ábra
Az Időjárás-előrejelzés 10 napra 1. oldala
(2010. február 10.)
4. ábra
Az Időjárás-előrejelzés 10 napra 2. oldala
(2010. február 10. )
30 napos előrejelzés
Havonta kerül kiadásra a 30 napos előrejelzés, hét régiónkra adva két-két oldalon hőmérsékleti- és csapadék prognózisokat, valószínűségi értékeket, táblázatok, grafikonok segítségével. Kizárólag az ECMWF modell legfrissebb futása alapján készül, beválása egy hét után jelentősen csökken. Ez a kiadványunk hamarosan megújul.
6 havi előrejelzés
Az előrejelzések hibája az idővel növekszik (végül eléri vagy megközelíti a klímaátlagot), két hétnél távolabbra már nem is érdemes napi felbontású prognózist készíteni. Felhasználva azonban a rövidebb időtávon még nem meghatározó információkat (például azt, hogy a tengerfelszín hőmérséklete lassan változik, anomáliái akár évszakokon átívelve is fennmaradnak, megadva az általuk generált légköri anomáliák prognosztizálhatóságát), több napra vagy teljes hónapra vonatkozó átlagértékek prognosztizálásával már érdemes hosszútávú (több hónapra vagy évszakra szóló) előrejelzéssel foglalkozni. Nyomatékosan hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ezek beválása - pedig csupán átlagértékekről van szó - messze elmarad a rövid- és középtávú előrejelzésekétől.
Az OMSZ által készített évszakos előrejelzések az ECMWF System 4 elnevezésű hosszútávú prognosztikai rendszerén alapulnak. A havonta megjelenő 6 havi előrejelzés című kiadványban az első három hónapra pentádonként adjuk meg a maximum-, a minimum-hőmérséklet és a csapadékmennyiség várható országos átlagát, valamint a 2 méteres hőmérséklet és a csapadék-mennyiség havi átlagát 6 körzetre. Az ezt követő három hónapra pedig a fent említett elemek valószínű havi országos átlagát adjuk közre (5-6. ábra). Ezen kívül tíz városra készül még pentádokra bontott, az elkövetkező öt hónapra szóló középhőmérsékleti, maximum-, minimum-hőmérsékleti és csapadékmennyiségi előrejelzés (7. ábra).
5. ábra
6 havi előrejelzés első oldala
6. ábra
6 havi előrejelzés második oldala
7. ábra
EPS meteogram Budapestre