2024. július 14. vasárnap
Időjárás-előrejelzés
Általános rövid- és középtávú alap-előrejelzések készítése
Az OMSZ egyik elsődleges - egyéb tevékenységei alapjául is szolgáló - feladata a legfontosabb meteorológiai paraméterek (felhőzet, csapadék, hőmérséklet, szél) és időjárási jelenségek (pl. zivatar, párásság, köd) rövid- és középtávra szóló előrejelzése.
Ár- és belvízvédelmi célokra részletes hidrometeorológiai előrejelzések készítése a Duna és a Tisza vízgyűjtő-területére
Az előrejelzések speciális alkalmazása, mely a hidrológiai viszonyok jobb megértését, előrejelzését szolgálja. Az OMSZ-nál 1978 óta naponta készül mennyiségi csapadék-előrejelzés a Duna és a Tisza vízgyűjtőterületére.
Szerződéses partnerek számára előrejelzési szolgáltatások nyújtása
Társadalmi és gazdasági igények kielégítésére osztályunk különböző célszolgáltatásokat nyújt, előrejelzéseket készít ipari, közlekedési, média, sport- és szabadidős, mezőgazdasági és egyéb területeken működő felhasználók számára.
Kiadványok készítése
Időjárási Napijelentés, Időjárás-előrejelzés 10 napra, 30 napos előrejelzés és 6 havi előrejelzés készítése.
Az előrejelzők által készített prognózisok rendszeres verifikálása (értékelése)
A prognózisok beválásának a mért, illetve megfigyelt adatok alapján történő utólagos értékelése (a verifikáció) igen lényeges, elsősorban azért, mert jelentősen hozzájárulhat az előrejelzések minőségének fokozatos javulásához.
Szinoptikus-klimatológiai kutatások
A szinoptikus klimatológia meteorológiai jelenségeket, paramétereket vizsgál, időjárási helyzetek függvényében, évtizedek tapasztalatai alapján. Segítségével becsülhető, hogy a jövőben milyen valószínűséggel számíthatunk a kérdéses jelenség bekövetkezésére.
További feladatok:
  • Telefonos diszpécser szolgálat fenntartása: tájékoztatás az aktuális időjárási helyzetről, előrejelzés Magyarországra, illetve külföldre, továbbá klimatológiai adatok visszakeresése,
  • Részvétel az alap-előrejelzésekre épülő, a szolgáltatási igényeknek megfelelő produktumok kifejlesztésében,
  • Folyamatos kapcsolattartás partnereinkkel,
  • Közreműködés az időjárás előrejelzés témakörében nemzetközi együttműködést kívánó feladatok megoldásában.
Frissítve: 2010. január 23.