2024. július 18. csütörtök
Bevezető

Az INCA-CE (Integrated Nowcasting Comprehensive Analysis - Central Europe) projekt célja egy nemzetközi időjárási információs rendszer létrehozása, aminek közös platformja az INCA előrejelzési rendszer, amelyet Ausztriában fejlesztettek. Az INCA-CE keretében a résztvevők olyan alkalmazásokat készítenek, melyeknek széleskörű felhasználási lehetőségei vannak, pl. a vízügyben, a katasztrófavédelemben, vagy a közútbiztonságban. Az INCA rendszer által feldolgozott meteorológiai adatok több forrásból származnak (pl. automata állomások adatai, radar- és műhold megfigyelések, numerikus modellek előrejelzései) annak érdekében, hogy a valósághoz minél közelebb álló, minél pontosabb analízist készítsen. Ehhez nem csupán adatasszimiláció, interpoláció, hanem statisztikai módszerek, éghajlati ismeretek is szükségesek. Az így előállított hőmérséklet, szél, nedvesség, csapadék mezőkből rövidtávú előrejelzéseket készítenek. Ezt a megközelítést a szakirodalomban nowcastingnak nevezik.

Az INCA-CE pályázat tervét az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik, a továbbiakban: ZAMG) készítette. A projektben 8 országból (Ausztria, Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Olaszország) összesen 16 partner vesz részt, a vezető partner szerepét a ZAMG tölti be. A pályázat tervét 2009-ben fogadták el, a projekt megvalósítása 2010. április 1-jén kezdődött.

Az OMSZ 2011 óta teszt üzemben alkalmazza az INCA rendszert. Az előrejelzések kiértékelése főleg a Somogy megyében és a Balaton régióban zajlik, együttműködésben a Somogy-Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal (SMKVI). Az OMSZ és SMKVI hozzájárultak egy transzrégiós stratégia kidolgozásához, ami elősegíti a nowcasting jellegű előrejelzések használatát a katasztrófavédelemben. Az INCA előrejelzések lehetővé teszik az időjárási rendszerek (frontok, viharok) követését, ami alapján jobban fel lehet készülni az időjárás változásaira, illetve az ezzel kapcsolatos veszélyekre.

OMSZ: 2013. május 22.

 Az INCA-CE pályázat, aminek keretében az INCA-HU nowcasting rendszert fejlesztettük, 2013. szeptember 30-án befejeződött. Az INCA rendszert öt éven keresztül az OMSZ tovább működtette a nagyközönség részére, de a modell operatív futását a jövőben már nem tudjuk biztosítani, s így 2019. március 1-től az INCA-HU operatív számítása nem folytatódik. Köszönjük a felhasználóknak, hogy használták az INCA-HU előrejelzéseket, és mostantól az OMSZ fejlesztésű MEANDER nowcasting rendszert ajánljuk, ami  többek között a nagysikerű Meteora mobil alkalmazásnak is a legfontosabb adatforrása!

 


 

wwrp logo wwrp logo inca-ce logo CEU logo erdf logo

 
A projekt a CENTRALEUROPE Program támogatásával és az ERFA (Európai Regionális és Fejlesztési Alap)
társfinanszírozásával valósul meg.