2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. március 3. 11:09

Kettős rekorddöntés (2024.03.02.)

2024. március 2-án egy okklúziós front miatt, hazánkban borongós, párás, az ország középső kétharmadán esős időjárás volt jellemző. Emellett, a sokévi átlagnál továbbra is jóval enyhébb időben, a kevésbé csapadékos északkeleti területeken ismét több helyen alakult rekordenyhén az éjszaka. Olyannyira, hogy az erre a napra vonatkozó, 9,6 fokos legmagasabb minimumhőmérséklet rekordját – amelyet 1994-ben, Mezőhegyesen regisztráltunk – holtversenyben döntötte meg Milota, illetve Napkor állomásunk szélsőértéke. A leghűvösebb órákban mindkét helyszínen csupán 10,6 fokig süllyedt a hőmérő képzeletbeli „higanyszála”.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.