2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. március 2. 10:27

Rekordokkal nyit a március is (2024.03.01.)

Az idei meteorológiai tavasz beköszöntével, 2024. március 1-jével sem szakadt meg a rekorddőlések sora. A Tatabánya Dózsakert állomásunkon mért 10,7 fokkal ugyanis új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. Az új szélsőérték az 1994-ben Lentiben, illetve Marcaliban rögzített 10,5 fokos napi rekordot szárnyalta túl.

Budapesten szintén rekordenyhe volt az éjszaka, Lágymányoson csupán 10,2 fokig tudott lehűlni a levegő. Ezzel pedig a fővárosban is megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja. A korábbi csúcstartó – 2019-ben mért 9,9 fokos minimumértékével – ugyancsak Lágymányos volt.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.