2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. március 1. 08:48

Hőmérsékleti rekordok (2024.02.29.)

2024. február 29-én is folytatódott a napi hőmérsékleti rekordok sorozata. Budapest Újpesten 17,5 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely új fővárosi legmagasabb napi maximum-hőmérséklet rekord. A korábbi rekord 16,0 fok volt, melyet 1992-ben, Budapest Örsöd állomásunkon mértünk.

Budapest János-hegy állomásunkon 7,9 fokos hőmérsékletet mértünk, így 0,1 fokkal megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja is. A korábbi rekord 7,8 fok volt, melyet Budapest Lágymányos állomásunkon, 2016-ban mértünk.

szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.