2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. február 6. 09:42

Fővárosi hőmérsékleti rekord (2024.02.05.)

2024. február 5-én Budapest Újpest állomáson 10,3 fokos hőmérsékletet mértünk, mely új legmagasabb napi minimumhőmérséklet rekord a fővárosban. A korábbi rekord 8,4 fok volt, melyet Budapest Lágymányos állomáson, 2004-ben mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.