2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. január 25. 09:33

Rekordokat hozott a szél (2024.01.24.)

2024. január 24-én a megerősödő szél hatására Sopron Kuruc-domb állomásunkon a léghőmérséklet hirtelen, fél óra alatt kilenc fokkal emelkedve 16,1 fokig melegedett. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb hőmérséklet napi rekordja. Korábban ezen a napon 1993-ban szintén Sopron Kuruc-dombon, illetve Rajkán mértünk 15,5 fokos maximum-hőmérsékletet.

A szél Budapestre is megérkezett, és Budapest János-hegy állomásunkon 27,9 m/s-mal (100 km/h) megdöntötte a legnagyobb napi széllökés erre a napra vonatkozó fővárosi rekordját. Korábban ezen a napon 1985-ben Budapest Örsöd állomásunkon 24,2 m/s-os (87 km/h) maximális napi széllökést rögzítettünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.