2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. január 19. 09:35

106 éves rekordot döntött meg az egynapos tavasz (2024.01.18.)

2024. január 18-án az ország déli részén átvette az uralmat a tavasz. Ez az egynapos tavasz új rekordot hozott: Hercegszántó Karapancsa állomáson 17,7 fokot mértünk, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb maximum-hőmérséklet országos rekordja. Korábbi rekordot ezen a napon 1918-ban Kapsováron mérték egykori kollégáink, akkor 17 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.