2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. január 5. 10:22

A tavaszias idő meghozta az év első rekordjait (2024.01.04.)

2024. január 4-én megszületett az év első két hőmérsékleti rekordja.

A tavaszias időben megdőlt az országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. 2022-ben ugyanezen a napon 15,7 fokot mértünk Drávaszabolcson, idén még ennél is melegebbet: 16,4 fokig emelkedett a hőmérséklet Báta állomásunkon.

Megdőlt a országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is: Boda állomáson nem csökkent 8,4 fok alá a hőmérséklet. A vonatkozó rekordot 1998 óta a Vámosmikolán mért 7,8 fok tartotta.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.