2024. április 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. február 28. 10:45

Újabb melegrekordos nap februárban (2024.02.27.)

2024. február 27-én folytatódott a tőlünk délnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán a meleg levegő beáramlása a Kárpát-medence fölé. Az ilyenkor átlagosnál több fokkal melegebb időben sokfelé 15 fok, a Tiszántúlon többfelé 20 fok felett alakultak a napi csúcsértékek. Így az eddigi, 1998-ban ugyanezen a napon Sopron Kuruc-dombon mért 19,7 fokos napi maximumhőmérsékleti rekord értéket számos helyen túlszárnyaltuk. A napi csúcshőmérsékleti rekord dobogójának legmagasabb fokára végül Körösszakál állomásunk léphetett fel, itt 22 fokot regisztrált a műszer a legmelegebb órákban.

Emellett a fővárosban is megdőlt egy melegrekord: Budapest Lágymányoson hajnalban csupán 9,1 fokig hűlt le a levegő, amellyel új legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord született. A korábbi szélsőérték 8,4 fok volt, amelyet Budapest Vár állomásunkon mértünk 1897-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.