2024. április 28. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2024. február 12. 11:35

Még egy rekorddömping (2024.02.11.)

Február 10-éről 11-ére virradóra egy peremciklon érte hazánkat. A ciklon előterében erős, délnyugatias áramlással érkező meleg levegő nyomán ismét több új melegrekord született.

A legmelegebb órákban Gyomaendrőd Gyoma állomáson 20,9 fokig melegedett fel a levegő, amely kevéssel múlta felül az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos, korábbi országos napi maximum hőmérsékleti szélsőértéket. Emellett Sándorfalva Tiszapart állomáson olyan enyhe volt az éjszaka, hogy a hajnalban regisztrált 12,8 fokos értéke új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord lett. Bőven lekörözve ezzel Pannonhalma 1958-ban regisztrált 9,4 fokos szélsőértékét.

A főváros sem maradt ki a rekordözönből: a ciklon éjszakai érkezése előtt Ferihegyen 15,5 fokot rögzített a mérőműszer, amellyel új fővárosi napi maximum hőmérsékleti rekord született. Előtte a Gellérthegyen mért 15,3 fokos érték tartotta a rekordot. Lágymányos pedig saját, 2007-ben regisztrált 6,5 fokos szélsőértékét múlta felül, ezúttal (02.11-én hajnalban) ugyanis csak 9 fokig tudott lehűlni a levegő. Ezzel pedig új fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.