2024. április 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. február 11. 09:45

Újabb melegrekordok sorozata (2024.02.10.)

Február 10-én is folytatódott a rendkívül meleg időjárás, ismét több melegrekord dőlt meg. Szeged külterület állomásunkon 20,2 fokos maximum hőmérsékletet mértünk, amely 1 fokkal haladja meg Ásotthalom 1958-ban mért 19,2 fokos napi rekordját. Az éjszaka is igen meleg volt, Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig hűlt le a levegő, ez csaknem 5 fokkal több Babócsa 2020-ban regisztrált 8,2 fokos legmagasabb napi minimum hőmérsékleti rekordjánál.

A fővárosban is melegrekordok dőltek: Újpesten 18,4 fokot mértünk a legmelegebb órákban. Ez több mint 2 fokkal magasabb Lágymányos 2020-ban feljegyzett 16,3 fokos napi maximum rekordjától. Itt is szokatlanul enyhe volt az éjjel, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is csupán 9,9 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, amelyek szintén napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekordok. A korábbi rekord 7 fok volt, amelyet Budapest Országút állomásunkon mértünk 1966-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.