2024. április 28. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2024. február 28. 12:00

Megjelent a Copernicus program interaktív éghajlati atlasza

A Copernicus Climate Change Service (C3S) által február 20-án elindított Copernicus Interaktív Klímaatlasz (Copernicus Interactive Climate Atlas, C3S Atlas) fontos új forrás lesz az éghajlati adatok felhasználói számára, különösen a hatékony klímapolitikát kialakítani kívánó döntéshozóknak, akik az éghajlatváltozással kapcsolatos információkat elemzik alkalmazkodási és mérséklési tervek elkészítéséhez. A C3S új, ingyenesen használható eszköze, amely a Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) interaktív atlasza (IPCC-IA) mintájára készült, hiteles információkat nyújt a közelmúltbeli trendekről és a várható jövőbeni változásokról a kulcsfontosságú éghajlati változók széles skálájára vonatkozóan.

A Predictia cég és a Spanyol Kutatási Tanács (Cantabria Institute of Physics, IFCA) által kifejlesztett, innovatív webalkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felfedezzék, elemezzék és megjelenítsék a múltbeli és jövőbeli éghajlatváltozási információkat, melyek a C3S éghajlati adatbázisában (C3S Climate Data Store) elérhető adatokon alapulnak. A C3S Atlasszal a felhasználók globális és regionális szinten kulcsfontosságú változók és indexek múltbeli trendjeit, jövőbeli változásait tekinthetik meg különböző időszakokra (2021-2050, 2041-2070, 2071-2100) vagy különböző politikai szempontból releváns globális felmelegedési szintekre, mint például a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 vagy 2 Celsius fokos (vagy magasabb) küszöbértékekre.

Az adatbázisban 30 változót tekinthetünk meg nyolc különböző adatbázisból (CMIP5, CMIP6, ERA5, ERA5-Land, E-OBS, CORDEX-CORE, CORDEX-EUR11, ORAS5), melyekből a felhasználók számára különböző produktumok érhetőek el, például térképek, idősor grafikonok, klímacsík és éves menet, melyekre térben összesített értékeket hozhatunk létre adott időszakokra éves, évszakos és havi bontásban. Ehhez kiválaszthatunk egy adott európai országot, különböző régiókat, sőt, meghatározhatnak bármilyen sokszögű területet a térképen.

Az atlasz folyamatos fejlesztés és frissítés alatt áll, így idővel várhatóan újabb adatsorokkal is bővülhet.

A funkciókról és használatukról a C3S készített egy videót, valamint egy részletes (angol nyelvű) felhasználói kézikönyvet.

1. videó


A nemzetközi adatokat bemutató Copernicus Interaktív Klímaatlasz megtekintése mellett szeretnénk felhívni a figyelmet a hazai éghajlati információk egy forrására, a KLIMADAT éghajlati webalkalmazásra (klimadat.met.hu) is, ahol magyarországi homogenizált rácsponti mérések (HUCLIM) és a HungaroMet-nél futtatott éghajlati (REMO, ALADIN) és felszíni (SURFEX) modellek eredményei is megtekinthetők. Az oldalon országos térképi kivágatra, vármegyei és járási felosztásban 22 éghajlati változót jeleníthetünk meg 10 km-es felbontással, emellett, Budapestre és kerületeire 11 változót, 1 km-es felbontással.  Vármegyékre és járásokra átlagos értékeket bemutató grafikonok is elérhetők, melyek a térképekhez hasonlóan letölthetők.

Ezen kívül a hazai megfigyelt éghajlati változásokat bemutató weboldalunkról több éghajlati indikátor grafikonja letölthető 1901-től, valamint a Meteorológiai adattárunkban (odp.met.hu) is fellelhetők hosszú homogenizált éghajlati sorok.


További információk: