2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. december 16. 13:38

2021. decemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be. Európa legnagyobb részén az ősz kezdetétől tartó kedvező időjárás folytatódott, az őszi vetés rendben befejeződött, az állományok többnyire jó állapotban vannak. A csapadékhiány Marokkóban és Brazíliában okoz gondokat, míg Ausztráliában rekordtermés várható búzából és repcéből is.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között az USA délnyugati és Mexikó északnyugati részein, valamint Kelet-Afrikában. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területek jelenleg Argentínában és Brazíliában fordulnak elő (2. ábra). A novemberi csapadékösszeg anomália globális térképén nagy területeken láthatunk jelentős csapadékhiányt a sokéves átlaghoz képest, például az USA ás Afrika szinte teljes területén (3. ábra). Ugyanakkor jóval több eső esett a szokásosnál többek között Ausztráliában és Indiában.

Európa
A 2021. november 1. és december 3. közötti időszakban Európa nagy részén folytatódott a mezőgazdasági szempontból kedvező időjárás, mely segítette a gazdákat a mezőgazdasági munkák befejezésében, ahol még szükséges volt. November elejére az őszi vetési kampány Európa legtöbb országában befejeződött, késés a Fekete-tenger környékén fordult elő, különösen Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában, ahol a vetés jócskán elhúzódott. Észak- és Közép-Európában átlag fölötti hőmérsékletek és a szokásosnak megfelelő csapadék hullott november során, amely kedvező volt az őszi vetések fejlődésére. A Brit-szigeteken és a Pireneusi-félszigeten jelentkező csapadékhiánynak az őszi vetésekre nincsen káros hatása (4. ábra).

Európa keleti felét az átlagosnál kissé enyhébb időjárás jellemezte, a hőmérséklet 0,5 – 2,0 Celsius fokkal volt magasabb a szokásosnál (5. ábra). Ettől is magasabb hőmérséklet (helyenként négy fokkal is az átlag fölött) Ukrajna keleti részén, Törökországban és Oroszországban fordult elő. Az átlagosnál hűvösebb időjárás uralkodott a Földközi-tenger nyugati medencéjében, Franciaországban, Németország déli részén és Skandináviában.

Az átlagosnál csapadékosabb volt az időjárás Olaszországtól a Balti államokig terjedő sávban, Oroszország európai területén, valamint Spanyolország északi részén (6. ábra). Ezeken a területeken helyenként 50%-kal is több csapadék hullott a szokásosnál. Ezzel szemben akár 50%-kal is kevesebb eső hullott a szokásosnál a Pireneusi-félsziget nagyobb részén, Írországban, az Egyesült Királyság déli részén, Törökország déli területein, valamint Moldova térségében.

Marokkóban a csapadékhiány egyre nagyobb gondot okoz az őszi vetések számára.

Ukrajna kukoricatermése 40 millió tonna körüli, mely 32%-kal több mint tavaly. Ez 7,33 t/ha termésátlagnak felel meg.

Amerikai Egyesült Államok
November végén és december elején többnyire száraz, az évszakhoz képest enyhe idő jellemezte a térség időjárását. Ez segítette a kései mezőgazdasági munkákat, de tovább csökkent a talaj sokfelé eleve alacsony nedvességtartalma. December 3-án az országnak a 6%-át borította hó (Alaszka nélkül), mely 2003. óta a legalacsonyabb érték. A december eleji meleg hullám a nyugati és középső területeken sorra döntötte a hőmérsékleti rekordokat. December első dekádjának végén egy hosszan elnyúló frontrendszer öntözte az ország keleti felét, a front vonalán december 10-én éjjel pusztító tornádók alakultak ki Arkansas, Kentucky, Missouri, Tennessee és Illinois államokban, hatalmas károkat okozva és emberéleteket követelve. Ezzel együtt az átlagosnál enyhébb időjárás országszerte folytatódott. Az őszi búza vetésterületének mintegy 53%-át érintette aszály december 7-én (7. ábra), az állományok 2000. óta a második leggyengébb állapotban vannak az alacsony talajnedvesség miatt.

India
Indiában az idén 30%-kal nő a repce vetésterülete (a vetési idő októbertől egészen januárig tart), a március végétől induló aratással 8,9 millió tonna össztermést takaríthatnak be 1 t/ha körüli termésátlaggal.

Dél-Afrika
Igen kedvező, meleg és csapadékos idő segítette a nyári növények fejlődését a kukorica övben. Az ország délnyugati részén ennél kevesebb, de az átlagnál több esett, mely szokatlan ilyenkor arrafelé, és hátráltatta a búza betakarítását, valamint a szőlő és gyümölcs ültetvények növényvédelmét.

Ausztrália
A hónap elején további jelentős csapadék hullott az ország keleti részén, Queensland államban, valamint Új-Dél-Wales állam északi részén. Ez nagyban hátráltatta a mezőgazdasági munkákat, a búza aratását, és nagy valószínűséggel a gabona minőségét is jelentősen rontani fogja. Helyenként áradások is előfordultak, a talaj kellően, sokfelé túlságosan is nedves a nemrégen vetett nyári növények számára, olyannyira, hogy egyes táblákat újra kell majd vetni.
A búza öv nyugatabbra eső részein meleg, száraz időben haladt a búza érése és az aratás.
A becslések szerint ebben a szezonban az ország összes búza termése új rekord lehet, 34,4 millió tonna, ami 2,6 t/ha-os termésátlagot jelent.
A magas felvásárlási árak miatt tavalyhoz képest 22%-kal nőtt a repce vetésterülete, melyből így rekord össztermés, 5,7 millió tonna várható 1,83 t/ha-os termésátlaggal.

Argentína
Az északi és középső termőterületeket újabb esők öntözték ez elmúlt hetekben, ráadásul a hőmérséklet is mintegy 2 Celsius fokkal magasabb az szokásosnál. Mindez igen kedvező a nyári növények számára. Az országos statisztikák szerint december 9-re a kukorica és a szója vetése 62 és 59%-nál tartott, a búza aratása pedig 56%-nál járt.

Brazília
Az ország déli, délkeleti, kulcsfontosságú termőterületein folytatódott a meleg, szokatlanul száraz idő. Az aszály komoly problémát okozhat az immár a szemképződés fenológiai fázisába lépő nyári növényállományoknál. Az északabbra eső termőtájakon nincs ilyen probléma, a szokásosnak megfelelően meleg, záporos az időjárás, a növények optimálisan fejlődnek.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India


2021. december 16.


1. ábra
VHI Index 2021. december első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2021. december első dekádjában (forrás: www.fao.org)
ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.


3. ábra
2021. november csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2021. november 1. és december 3. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, barna pontozott terület: hőösszeg többlet, kék pontozott terület: hőösszeg hiány)


5. ábra
A 2021. november 1. és december 3. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2021. november 1. és december 3. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és az őszi búza termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban
2021. december 7-én (forrás: usda.gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: őszi búza termőterület,
sötét zöld terület: az őszi búza fő termőterülete)