2023. március 24. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2023. március 23. 13:34

Esőkkel kísért lehűlés

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak, és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt a múlt hét közepi esők óta. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul. Szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet, keddtől pedig az éjszakai fagyoktól is védeni kell a virágzó gyümölcsfákat.

OMSZ: 2023. március 16. 12:42

Jobbára száraz, egyre enyhébb idő a kajszi virágzására

Idén eddig a márciust nem az előző két évre jellemző száraz és hideg északkeleties áramlás határozza meg, nyugat felől gyakran érkeznek időjárási frontok fölénk. Kedden-szerdán is érkezett egy, melynek csapadéka rendkívül jól jött mezőgazdasági szempontból, főként az ország északi felében. Északnyugaton és a középső országrészben egyre nagyobb szükség lenne további csapadékra, azonban a jövő hét közepéig számottevő mennyiség nem valószínű. A folytatásban ugyanis nagyobb részt száraz, napos idő várható, a kezdeti fagyos éjszakák után enyhül az idő és a jövő hét közepére már 20 fok közelébe emelkednek a maximumok.

OMSZ: 2023. március 9. 13:37

Marad a változékony kora tavasz

Az elmúlt tíz napban főként a déli országrészben fordultak elő esők, záporok, melyek megöntözték a talajt, pedig az ország többi részén is ráférne egy jó locsolás az őszi vetésekre. A hőmérséklet jellemzően az ilyenkor szokásos értékek körül alakult, az idén a természet nem jár olyan sokkal előrébb az ilyenkor szokásosnál, mint a tavalyi évben. A folytatás is változékony, kora tavaszi időt ígér, főként ma és holnap, majd a jövő kedden többfelé esőkkel, záporokkal.

OMSZ: 2023. március 2. 13:01

Változékony kora tavasz

Bár szép tavaszi napok az elmúlt egy hét során is előfordultak, és ezen a héten még várhatók is, a télnek ilyenkor még bőven van ereje. A hét végén ugyanis újabb lehűlés várható, a jövő héten pedig az eső mellett hó is hullhat. A vegetáció egy része már fejlődésnek indult, a hideg a jövő héten a fejlődést visszafogja. A várható csapadék az ország déli területeinek kivételével már jól jönne az őszi vetésekre, hiszen a február nagy területen meglehetősen szárazra sikerült.

OMSZ: 2023. február 23. 11:56

Még nincs vége a télnek

A mögöttünk álló egy hétben ismét tavasziasra fordult időjárásunk, a február eleji megtorpanás után újra fejlődésnek indult a vegetáció, de egyelőre még nem köszönt el végleg a tél. Az idén igaznak bizonyul a népi megfigyelés, miszerint „Jégtörő Mátyás, ha nem talál, csinál”, vagyis egy szombaton átvonuló hidegfront mögött vasárnaptól egy pár napra még visszatér a télies idő.

OMSZ: 2023. február 16. 12:10

Enyhe, szeles idő

Az elmúlt napok fagyos éjszakái, a talaj fölső rétegének átfagyása a kórokozókat és kártevőket kissé megtizedelte, de tartósabb hidegre lett volna szükség a nagyobb tisztuláshoz. A folytatásban jelentős enyhülés érkezik megerősödő nyugatias széllel. Csapadék többször is, de nem sok valószínű, így tovább szárad a talaj fölső rétege, egyre jobban visszahúzódik a belvíz, viszont a szárazfű tüzek kockázata is megnő.

OMSZ: 2023. február 9. 13:51

Enyhül a kemény hideg

A tél eddigi leghidegebb időszaka köszöntött be vasárnap, a hét eleje óta hajnalonként sokfelé -7 és -10 fok közé hűlt a levegő, de napközben, a gyakran napos időben már jellemzően 0 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A kemény éjszakai fagyokra nagy szükség van a növényvédelemben, sőt még legalább egy hét ilyen fagyos időszak lenne jó a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez. Szombattól azonban enyhül az idő, néhány fokkal melegebb nappalokra és kevésbé fagyos éjszakákra számíthatunk számottevő csapadék nélkül.

OMSZ: 2023. február 2. 11:56

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás, mely tartósan enyhe és esős időt okozott, az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és átlag körüli hőmérséklet. A hét végétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

OMSZ: 2023. január 26. 13:37

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időjárásnak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két- háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, jellemzően eső formájában. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, és az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is. A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható.

OMSZ: 2023. január 19. 12:34

Egyre nagyobb területen van vízborítás a vetésekben

Az elmúlt napok mediterrán ciklon sorozata nagy mennyiségű csapadékot hozott hazánkba, helyenként 50-70 mm eső is lehullott. A talaj ezt a mennyiséget már nem tudja befogadni, így több folyónkon komoly árhullám indult el és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken. A folytatásban már kevesebb csapadék várható és a hőmérséklet is csökken.

Cikkek száma: