2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2024. január 11. 12:11

Szükség van a hidegre

Ezen a héten erősebb fagyok érkeztek hazánkba, a minimumok az elmúlt két éjszaka -10 Celsius fok körül alakultak. A hidegre tartósabban is szükség lenne ahhoz, hogy a kórokozók és kártevők számottevően megtizedelődjenek. A nagy felbontású műholdképek szerint még mindig jócskán vannak belvizes területek az országban. A folytatásban kicsit enyhül a hideg, de a jövő hét közepéig kitart, majd a jövő hét közepén csapadékkal jelentős felmelegedésre van kilátás.

A múlt hét közepén még szokatlanul enyhe, de száraz időnk volt, majd a hét végére egy légörvény érkezett, amely északon 10-15, nyugaton helyenként 20 mm körüli csapadékot hozott (1. ábra). Többnyire eső esett, de vasárnap és hétfőn a Dunántúlon és a déli országrészben már hó is hullott. Baranyában pár centiméteres hóréteg is kialakult. Hétfőtől észak felől száraz levegő érkezett, azóta a legtöbb helyen napsütéses az idő. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege főleg a Dunántúlon haladja meg jócskán a sokéves mennyiséget (2. ábra), míg a 90 napos anomália országszerte jelentős pozitívumot mutat (3. ábra). A talajok felső egy méteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A belvízzel elöntött területek (4-6. ábra) nagysága lényegesen nem változott.
hőmérséklet a múlt hét közepén még jóval a sokéves átlag fölött alakult, jellemzőek voltak a 10-15 Celsius fok közötti maximumok (7. ábra). Vasárnaptól erős, helyenként viharos széllel sarkvidéki eredetű léghullám érkezett térségünkbe, így január második hetének első felében a maximumok a szél és a napsütés ellenére is csak 0 fok körül alakultak. Miután a hideg levegő nyugalomba jutott és elvonultak a felhők is, a tél eddigi leghidegebb éjszakái alakultak ki szerda és csütörtök reggelre, jellemzően -10 fok körüli értékekkel (8. ábra). A tél eddig eltelt részében még számottevő talajfagy nem alakult ki, csak az utóbbi egy-két napon. Jelenleg a talaj fölső 3-10 cm-es rétege van megfagyva.

Az országban főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak belvízfoltok, többfelé már több, mint egy hónapja (9. ábra). A tartós vízborítást pedig nem szeretik az őszi vetések, +4, +5 Celsius fok alatt tovább bírják, de e fölött csak maximum három hétig. Hideg idő pedig csak ettől a héttől van, előtte a tűréshatárt meghaladta a hőmérséklet. Az elmúlt néhány napon éjszakánként kialakult erősebb fagyokra tartósabban is szükség lenne ahhoz, hogy a kártevők és kórokozók számottevően megtizedelődjenek, mert a tél eddig eltelt részében ez nem történt meg.
Egyébként azok az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak (10. és 11. ábra), csak hiányzik a tartós hideg és a hó is.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (12. és 13. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt a belvizes területek kiterjedése, kezdetben az Alföldön, majd másfelé is. A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, de a belvízfoltok ezután sem csökkentek, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. December második felében a Dunántúl északi felében esett nagy mennyiségű csapadék, másfelé a korábbiakhoz képest szárazabb idő következett. Január elején is többször érkezett csapadék, de a tél első felében tartós hóréteg nem alakult ki. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 60-80, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként 150 mm-rel is meghaladja az optimális értéket.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz és szintén enyhe december hatására. Január második hetében érkezett a télen először igazi hideg levegő hazánkba, de az is csak -10 Celsius fok körüli éjszakai fagyokat okozott.

A folytatásban a jövő hét szerdáig marad a hideg idő, éjszakánként az eddigieknél már gyengébb fagyokkal, napközben pedig 0 fok közeli, kissé a fölötti értékekkel. A részben napos, részben felhős időben számottevő csapadék szerdáig nem valószínű. A talaj szikkadni fog, melyet a gyakran feltámadó szél is segít majd. A jövő hét közepétől aztán jelentős enyhülés látszik (csütörtökön délnyugaton akár már 15 fok is lehet), csapadékkal.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a HungaroMet honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt. az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer a HungaroMet mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2024. január 11.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2024. január 10-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 10-ig (mm)


3. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 10-ig (mm)


4. ábra
Sentinel-2-es műholdkép Jászárokszállás térségéről 2024. január 9-én, a vízfelületek kék színnel vannak kiemelve, melyek tavakat és belvízfoltokat egyaránt mutatnak


5. ábra
Sentinel-2-es műholdkép a Bodrogköz térségéről 2024. január 9-én, a vízfelületek kék színnel vannak kiemelve, melyek folyókat, tavakat és belvízfoltokat egyaránt mutatnak


6. ábra
Sentinel-2-es műholdkép a Kisújszállás térségéről 2024. január 9-én, a vízfelületek kék színnel vannak kiemelve, melyek tavakat és belvízfoltokat egyaránt mutatnak


7. ábra
Maximum hőmérsékletek 2024. január 4-én (Celsius fok)


8. ábra
Minimum hőmérsékletek 2024. január 10-én (Celsius fok)


9. ábra
Őszi búza Miskolc térségében 2024. január 9-én (fotó: Kovács Attila), a belvíz itt már meg van fagyva, míg a víz korábbi kiterjedését a megsárgult növényzet mutatja


10. ábra
Őszi búza Miskolc térségében 2024. január 9-én (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Őszi káposztarepce Miskolc térségében 2024. január 9-én (fotó: Kovács Attila)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2024. január 11-ig (részletes magyarázat a szövegben)


13. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2024. január 11-ig (részletes magyarázat a szövegben)