2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. december 14. 13:33

Telítődtek a talajok

A csapadékos időjárás folytatódott az elmúlt napokban is, ezúttal jelentős enyhüléssel jött az eső. Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő. A folytatásban átmeneti lehűlés után vasárnaptól párás, ködös időre van kilátás egyre nagyobb területen tartós köddel, de számottevő csapadék nélkül.

Az elmúlt egy hétben is folytatódott a csapadékos időjárás, csak a péntek és a szombat voltak szárazabb napok, amikor alig esett. A múlt csütörtökön még többfelé nedves, tapadó hó okozott károkat, majd vasárnap és hétfőn már a havas eső és az eső volt a jellemzőbb. Kedden este érte el hazánkat az a frontrendszer, amelyből szerda estig jelentős mennyiségű eső hullott, így szombat reggel óta a déli országrészben 30-50 mm közötti, míg északon 10-25 mm közötti mennyiség esett, a Kisalföldön mérhettünk ennél kevesebbet (1. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t (2. ábra), a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t (3. ábra), mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál (4., 5. ábra). A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő.
A hőmérséklet december első dekádjában még egy két fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, így a Dunántúl nyugati és magasabban fekvő tájain valamint az Északi középhegység területén összefüggő hóréteg alakult ki (6. ábra), péntek reggel a nyugati országrészben -5 fok alatti fagyok is előfordultak (7. ábra). Hétfőtől azonban jelentősen megenyhült az idő, ami elvitte a hó nagy részét, kedden napközben tavaszias napsütés mellett sokfelé 9-13 fok közé melegedett a levegő (8. ábra).

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti átlaghőmérsékletnél. A talaj fölső egy méteres rétege viszont már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kecskemét és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (9. és 10. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt az Alföldön a belvizes területek kiterjedése. A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 60-100, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként már 150-160 mm-rel is meghaladja az optimális értéket.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz hatására.

A folytatásban az eddigieknél szárazabb időre van kilátás. Csütörtökön és pénteken a középső és a keleti országrészben lehet még kevés csapadék főként eső, majd pénteken helyenként havas eső, havazás formájában. Szombattól a jövő hét közepéig egyre nagyobb területen párás, ködös időre van kilátás számottevő csapadék nélkül, legfeljebb szitálás fordulhat elő. Péntektől átmenetileg lehűl az idő, jellemzően fagyossá válnak az éjszakák, szombaton és vasárnap a fagyzugos helyeken -5 foknál is hidegebb lesz. A tartósan ködös tájakon a hétvégétől napközben sem melegszik sokkal fagypont fölé a levegő, míg a naposabb területeken 10 fok közeli értékeket mérhetünk. A hét közepén érkezik egy hidegfront, mely változást hozhat majd az időjárásban.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. december 14.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2023. december 13-ig (mm)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg 2023. december 13-ig (mm)


3. ábra
90 napos csapadékösszeg 2023. december 13-ig (mm)


4. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 13-ig (mm)


5. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 13-ig (mm)


6. ábra
Hóvastagságok 2023. december 10-én reggel 7 órakor (cm)


7. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. december 8-án (Celsius fok)


8. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. december 12-én (Celsius fok)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2023. december 13-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2023. december 13-ig (részletes magyarázat a szövegben)