2024. június 25. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. október 19. 12:29

Az igen enyhe időben valamennyi csapadék is érkezik az őszi vetésekre

A múlt vasárnapi hidegfront is csak kis terültre hozott számottevő csapadékot, az őszi vetéseknek egyre nagyobb szüksége lenne a csapadékra. A kukorica aratására és a még kint lévő gyümölcsök betakarítására viszont a száraz idő a kedvező. A folytatásban erős és tartós délnyugati áramlással igen enyhe, többször nedves levegő áramlik fölénk. Csapadék is várható, de nem egyenletes területi eloszlásban.

A múlt hét második felében elszórtan hullott kevés csapadék hazánkban, majd vasárnap egy hidegfront okozott sokfelé esőt. Nagyobb, 5 mm-t meghaladó mennyiség azonban csak északkeleten és nyugaton esett (1. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-30 (2. ábra), az elmúlt 90 napé pedig az Alföldön helyenként már 80-90 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest (3. ábra). A szeptember 24. körüli országos csapadék a felszín közeli talajréteget sokfelé telítette nedvességgel, de ez a felső 20 cm-es réteg azóta nagyon sokat száradt és csak északkeleten és nyugaton kapott pótlást (4. ábra). A mélyebb talajrétegek még az ősz elejére száradtak ki nagy területen, és azóta is csak fogy a nedvesség (5. ábra).
A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton még jellemzően 25 Celsius fok körül alakult (6. ábra), mely jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Vasárnap hidegfront érkezett, akkortól már csak 15 fokig melegedett a déli órákra a levegő. A hideg levegő nyugalomba jutása és a felhőzet csökkenése után sokfelé volt fagyos a reggel kedden és szerdán, helyenként -3, -5 fok is előfordult 2 m-es magasságban (7. ábra).

A kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz időjárás a kedvező, miként a gyümölcsök betakarításához is. Szabolcsban például még sok alma, sőt szilva is van még kint a fákon.
Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, viszont azóta csak északon esett kevés eső, az ország nagyobb részén igen sokat száradt a talaj. A később vetett állományok még többnyire 4-6 levelesek, míg a korábbiak már 6-8 levelesek, és mind nagyon várnak egy kiadós csapadékot. Zajlik az őszi búza magágy előkészítése és vetése, a keléshez azonban túl száraz a talaj fölső része.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink az október első felére vonatkozó állapotot mutatják, ebben az időszakban intenzíven csökken az index értéke. A nyári szántóföldi növények elveszítették zöld tömegüket, és a természetes vegetáció is egyre kevésbé zöld, a csapadékhiány miatt főleg a füves területek száradtak ki. Az erdők azonban ekkor még nem kezdtek színesedni. Főleg az Alföld szántóin és füves területein alacsonyabb az index értéke a sokéves átlagnál tartós csapadékhiány miatt (8. ábra). Az ország északi és nyugati tájain azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* immár az új szezonra (9. és 10. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az országban elmarad az optimálistól.

A folytatásban változékony, enyhe, többször csapadékos időre számíthatunk, a jövő hét közepéig ugyanis nagyrészt délnyugati lesz fölöttünk az áramlás. Többször érkezik több-kevesebb eső, a legtöbb előre láthatólag szombaton és szerdán, a péntek, a hétfő és a kedd ígérkezik száraznak. Összességében a jövő hét közepéig sokfelé eshet 10-20 mm csapadék, de valószínűleg nem lesz egyenletes a térbeli eloszlása, egyes országrészek akár ki is maradhatnak a nagyobb esőből. A talaj felszín közeli rétege így nedvesedik, ami a fejlődésben lévő repcének és őszi árpának, valamint az elvetett búzának igen jól fog jönni. A hőmérséklet tovább emelkedik, pénteken a déli országrészben akár a 29 fokot is elérheti, miközben északkeleten jóval hűvösebb várható. Vasárnaptól kissé mérséklődik a felmelegedés, de délen továbbra is 23-25, míg északon 15 fok körüli maximumok várhatók. Éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem valószínű.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. október 19.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. október 18-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 18-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 18-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. október 17-én (%)


5. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. október 17-én (%)


6. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. október 14-én (Celsius fok)


7. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. október 17-én (Celsius fok)


8. ábra
NDVI anomália a 2023. szeptember 30. és október 15. közötti időszakra


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. október 18-ig (részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. október 18-ig
(részletes magyarázat a szövegben)