2024. április 27. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. október 5. 12:17

Folytatódik a betakarításhoz kedvező, jobbára száraz idő, miközben hétfőn már megjelenhet az első őszi fagy

A szeptember végi esők hatására kellően átnedvesedett talajban optimálisan fejlődhet a repce és az őszi kalászosok vetéséhez a magágy előkészítésére is kedvezőek a feltételek. Múlt hét kedd óta a száraz időben jól lehet haladni az őszi betakarítással. A folytatás is nagyrészt csapadékmentes időjárást ígér, annak ellenére, hogy vasárnap egy markáns hidegfront hoz sarkvidéki eredetű légtömeget hazánk fölé. A hideg hatására hétfőn a fagyzugos helyeken már megjelenhet az első őszi fagy. A lehűlés azonban nem lesz tartós, a jövő hét közepén már ismét 20-25 fok közötti maximumokban lehet haladni a betakarítással.

Múlt hét hétfő óta csak jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott hazánkban, nagyrészt napos, száraz időben volt részünk, azzal együtt is, hogy több időjárási front is átvonult fölöttünk. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-40 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest (1. ábra). A szeptember 24. körüli országos csapadék a felszín közeli talajréteget sokfelé telítették nedvességgel, és a felső 20 cm-es réteg azóta is csaknem országszerte bőven tartalmaz vizet (2. ábra). Az ország nagy részén a középső talajréteg is jó vízellátottságú, Budapesttől délre, az Alföld középső és keleti tájain vannak szárazabb foltok (3. ábra).
A hőmérséklet csúcsértéke múlt kedd és szombat között jellemzően még a nyarat idézve 25 és 30 Celsius fok között alakult (4. ábra), ami jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. A vasárnap érkezett hidegfront 6-8 fokos lehűlést hozott. Egy újabb front előtt ismét melegedett a levegő, kedden már újra 25 fok körüli maximumok voltak a jellemzők. A szerdai újabb hidegfront utáni reggelre többfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet (5. ábra).

Az idei szeptember a legmelegebb volt 1901. óta, az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal haladta meg a szokásos értéket (6. ábra). Többet sütött a nap (7. ábra) és jóval kevesebb volt a csapadék az átlagosnál.

A kukorica és helyenként még a napraforgó aratása is zajlik. Az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező.
Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, ahogy az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is nagy szükség volt a felső talajréteg átnedvesedésére.   

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a szeptember második felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban további csökkenés tapasztalható az index értékében. A nyári szántóföldi növények elveszítették zöld tömegüket, és a természetes vegetáció sem olyan zöld már, mint a nyár derekán. Ezt a folyamatot ellensúlyozza kissé, hogy a repce táblákon egyre dúsabb a növényzet. Az anomália térképen az Alföld déli, délkeleti és középső területein már augusztusban megjelent egy nagy kiterjedésű vörös folt, ahol a csapadékhiány miatt a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke. Ez a zöld tömegben megjelenő elmaradás a Dunántúl keleti részére is jellemző. Az ország északi és nyugati tájain azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál. 

Az előttünk álló napokban folytatódik döntően száraz időjárás. Bár vasárnap érkezik egy markáns hidegfront, de számottevő csapadékot ez sem hoz. Az átmenetileg felhősebb napok mellett bőven lesz napsütés is. A talaj felszín közeli rétege tovább szárad majd. A hőmérséklet szombatig emelkedik, többnyire 20-25 fokos maximumok várhatók, majd a vasárnapi hidegfront mögött sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg érkezik fölénk. Hétfőn a csúcsérték már csak 13 és 19 fok között valószínű, és reggelre a fagyzugos helyeken már megjelenhet az első őszi fagy. A hideg levegőnek azonban nincs sok utánpótlása, nyugat felől gyors melegedés kezdődik a magasban, így a hét közepére ismét 20-25 fokos csúcsértékek várhatók.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. október 5.


1. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 4-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. október 3-án (%)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. október 3-án (%)


4. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. szeptember 29-én (Celsius fok)


5. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. október 5-én (Celsius fok)


6. ábra
A szeptemberi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)


7. ábra
A szeptemberi napfénytartam összegének eltérése a sokéves átlagtól (óra)