2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. augusztus 21. 16:21

Sokfelé szép termés ígérkezik

A kukorica és a napraforgó is jellemzően jó állapotban van hazánkban, sokfelé szép termés ígérkezik, és a talaj is még csaknem országszerte tartalmaz kellő nedvességet. Az előttünk álló héten inkább csak a hét legvégén alakulhat ki számottevő csapadék, addig folytatódik a kánikula, ami az érést gyorsítja.

A mögöttünk álló héten keddtől kezdve minden nap kisebb-nagyobb számban fordultak elő záporok, zivatarok hazánk területén. A lehullott csapadék mennyisége azonban inkább csak az ország középső részén haladta meg a 10, helyenként a 20 mm-t, nagy területen 5 mm alatt maradt (1. ábra). Azonban pont ott, az Alföld középső részein esett több, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt azonban az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén még így is többletet mutat, számottevő hiány az átlaghoz képest a Szolnok – Jászberény – Sátoraljaújhely – Hajdúböszörmény térségben van (2. ábra). A talaj felső 20 cm-es rétege csaknem országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz (3. ábra). A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet, az Alföld jelentős részén kritikus közelien (40%) száraz a talaj (4. ábra). Aszályos területek is az Alföldön fordulnak elő (5. ábra).
A hőmérséklet csúcsértéke egész héten 30 fok közelében, kissé a fölött alakult, sőt vasárnap már többfelé 35 fok köré emelkedett (6. ábra).

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően szép zöldek még az állományok, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a tejesérés, egyre többfelé a viaszérés állapotában járó állományoknak. Békés megyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett és az érésben előrébb járó táblák is (7. ábra). Mikepércs térségében látni jégverte állományokat, Berettyóújfalu-Debrecen-Hajdúböszörmény térségében pedig szép zöldek a táblák (8. ábra). Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen szép a kukorica (9. és 10. ábra). A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok (11. ábra).

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink július utolsó napjaira és augusztus első részére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban még magas az index értéke, a nyári növények zöld tömege már kissé csökken, miközben a tarlók az eső hatására sokfelé kizöldültek. Az anomália térképen a vörös foltok (ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke) egyik oka a vetésforgóban keresendő, nagyobb volt az őszi vetések vetésterülete, a másik pedig az, hogy az Alföld déli és középső területein sokfelé kevés csapadék hullott július végéig, és ezt megsínylette a vegetáció is. Az ország nagy részén azonban nagyobb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál. 

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1100 és 1280 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik (12. ábra). Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 100-150 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 20-60 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kecskemét és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (13. és 14. ábra). A tavalyi évhez hasonlóan az idén is késve kezdődött a kukorica vetése. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talaj hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. A talajnedvesség kedvezően alakult még a vetés kezdeti időszakában, április közepétől azonban főként az Alföldön többfelé kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, és május első dekádjában is kevesebb eső öntözte a friss vetést az optimálisnál. Így a felső talajréteg, ahonnan a kukorica ilyenkor a nedvességet gyűjti, elsősorban az Alföldön kiszáradt. A hónap közepén érkezett bőséges csapadék azonban pótolta nedvességet, a növények fejlődése optimálisan alakult, de északkeleten, ahol kevesebb esett, május végére ismét szárazzá vált a talaj. Június elején éppen időben érkezett az újabb csapadék, hogy megszüntesse a Tiszántúl északi felén kialakulóban lévő aszályt, majd a hónap utolsó dekádjában is országszerte záporok öntözték az állományokat. Július első két dekádjában is a záporos csapadékforma volt a jellemző, foltokban nagyobb mennyiség is leesett, míg az Alföld nagy része, valamint Budapest és Mosonmagyaróvár környéke egyre szárazabbá vált. Július végén több hullámban kiterjedt zivatarrendszerek okoztak nagy területen jelentős csapadékot, de az ország középső része ebből kimaradt, így arrafelé a hónap végére aszályos körülmények alakultak ki, míg a Dunántúl nyugati részén vízbőség volt. Augusztus első hetében országszerte bőséges csapadék hullott, ami különösen az alföldi állományoknak jött jókor. A tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén az optimális körül alakul az összegzett csapadék, 40-80 mm hiány az Alföldön jellemző.
A hőmérséklet áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg jócskán elmarad az optimálistól azzal együtt is, hogy júliusban az átlagosnál melegebb volt az idő, augusztus első dekádja azonban ismét hűvös időjárást hozott.

Az előttünk álló héten kedden és szerdán az északi országrészben elszórtan kell záporra, zivatarra számítani, egyébként száraz idő valószínű, a hét végéig területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. Előre láthatólag szombattól közelíti majd meg nyugat felől egy markáns hidegfront hazánkat, amely záporokat, vasárnaptól egyre többfelé esőt és lehűlést hoz. A talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző szombatig, az Alföldön az aszályos területek növekedése várható. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a kánikula: napközben többnyire 30-35 fokig melegszik a levegő. Vasárnaptól kezdődhet majd északnyugat felől jelentős lehűlés.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. augusztus 21.

* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 20-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 20-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. augusztus 20-án (%)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. augusztus 20-án (%)


5. ábra
Nyári növényekre vonatkozó aszályszint 2023. augusztus 20-án


6. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. augusztus 20-án (Celsius fok)


7. ábra
Kukorica Békéscsaba térségében 2023. augusztus 16-án (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Kukorica Berettyóújfalu térségében 2023. augusztus 16-án (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Kukorica Miskolc térségében 2023. augusztus 21-én (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Kukorica Miskolc térségében 2023. augusztus 21-én (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Napraforgó Miskolc térségében 2023. augusztus 21-én (fotó: Kovács Attila)


12. ábra
Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. augusztus 20-án (foknap)


13. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2023. augusztus 20-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


14. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram NNyíregyháza térségére 2023. augusztus 20-ig
(részletes magyarázat a szövegben)