2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. január 17. 12:47

Tél tábornok előbb a Dunántúlon erősít, majd az Alföldet is meghódítja!

A Dunántúl északnyugati felén csütörtök reggelre vastag hótakaró alakult ki. Az előrejelzések szerint az északnyugati országrész után pénteken, az Alföldön is téli fordulatra számíthatunk. Az időjárás változékonysága (a prognózis bizonytalansága) miatt érdemes figyelemmel kísérni a folyamatosan aktualizált előrejelzési és veszélyjelzési oldalakat!

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medence a sarkvidéki és szibériai eredetű hideg, valamint a Földközi-tenger térségéből származó enyhe nedves légtömegek ütközési, keveredési területén helyezkedett el. Ebben az időjárási helyzetben egymás után alakultak ki a mediterrán ciklonok, amelyek többször is elérték hazánkat, sok helyen kiadós csapadékot okozva. A Dunántúl nyugati, északnyugati része tartósan a sarkvidéki eredetű levegő hatása alatt maradt, itt a csapadék végig hó formájában hullott, míg a középső területeken enyhébb és hidegebb léghullámok váltották egymást. Ennek megfelelő a Dunántúl északnyugati felén csütörtök reggelre általában 15-35 cm vastag hótakaró alakult ki, sőt néhol 40 cm körüli értéket jelentettek. Ezzel szemben másutt (a magasabb hegyeket kivéve) a vegyes halmazállapotú csapadék és az olvadás következtében mindössze foltot és pár centiméteres olvadt hóréteget regisztráltak (1. ábra). Sőt, eddig az Alföld nagy részére enyhe levegő áramlott, és a hőmérséklet helyenként a kora tavaszt idézte.

 1. ábra

1. ábra
Hóvastagság 2013. január 17-én reggel 7 órakor


Az előrejelzések szerint a következő 24-48 órában egy mediterrán ciklon hátoldali áramlási rendszerében, a Kárpátok hágóin keresztül, erős széllel nagy mennyiségű hideg levegő zúdul a medencébe, emiatt a Dunántúlon többfelé várható erős hófúvás, magas hótorlaszokkal, kiemelten a Dunántúl nyugati és középső részén (2. ábra).

2. ábra
2. ábra

Hófúvás által leginkább érintett terület a Dunántúlon, a péntek délre számított előrejelzés alapján


Az Alföldön eleinte a csapadék vegyes halmazállapotúnak ígérkezik, majd ahogy péntek napközben oda is megérkezik a hideg levegő, a csapadék egyre inkább hó lesz, emellett az erős szél péntek délutántól, estétől (3. ábra) ott is hófúvást okozhat. A szél a Dunántúlon péntek estétől gyorsan mérséklődik, és csökkenhet a felhőzet, emiatt szombat reggelre a vastag hóval borított kevésbe felhős részeken akár –15 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

3. ábra

3. ábra
Az ECMWF modell szél és nyomás előrejelzése 2013. január 18. 16 órára