2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. március 14. 11:28

Szombat délután hidegfront éri el hazánkat – jelezze elsőként!

A szél megerősödését, az esőfelhők érkezését jelezze elsőként a MET-ÉSZ oldalon, illetve a Meteora alkalmazás segítségével!

A Meteora használatával gyorsan elküldheti időjárással kapcsolatos fotóját, és belépve a MET-ÉSZ oldalra, meteorológiai észlelését is megoszthatja másokkal.

Lassan egy éve, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat fennállásának 143. születésnapját ünnepelve elindította az érdeklődő amatőr vagy társadalmi észlelőkre és együttműködő szervezetekre is kiterjesztett MET-ÉSZ rendszert a meteorológiai észlelések rögzítésére és megjelenítésére.

A MET-ÉSZ rendszerhez azóta közel hétszáz lelkes észlelő csatlakozott, akik közül sokan fáradhatatlan módon, az időjárási helyzet által megkívánt rendszerességgel küldik be észleléseiket, megfigyeléseiket, és teszik azt elérhetővé a meteorológusok, és az OMSZ honlapján keresztül a nagyközönség számára. Ezek az információk nagyon fontosak, hiszen az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszerek és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő meteorológiai észlelőre.

A meteorológiai észlelések beküldésére – egyszerű regisztrációt követően – az OMSZ honlapján elérhető Megfigyelések menü alatti MET-ÉSZ bevivő oldal szolgál, de használható a met-esz.met.hu cím is. A MET-ÉSZ rendszerben sikeresen rögzített, szakmailag helyes adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket az OMSZ honlapjának MET-ÉSZ adatok oldalán lehet megtekinteni.

Február elején indult el az OMSZ – okostelefonra, táblagépre kifejlesztett – országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása. A Meteora alkalmazás egy mobileszközön futtatható óra, ami kritikus időjárási helyzetekben és ezeket megelőzően hiteles időjárási és veszélyjelzési információt szolgáltat.

Kapcsolódó oldalak: