2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. április 5. 07:58

Szép Magyar Térkép versenyen az OMSZ II. díjat nyert

Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében rendezett „Szép Magyar Térkép és Digitális Magyar Térkép 2012” versenyen az OMSZ digitális kategóriában „Az Országos Meteorológiai Szolgálat új fejlesztésű hóvalószínűségi mezők az ALADIN modell előrejelzésében a HAWK-3 megjelenítő rendszeren” című művel II. díjat nyert.

1996-ban indult útjára a verseny, amelynek célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése, és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése. Ennek érdekében az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára minden évben pályázatot hirdet a „Szép Magyar Térkép” cím elnyerésére. A pályaműveket szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelte és díjazta, amelynek elnöke idén az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményi Igazgatója volt. A benevezett térképekből megrendezett kiállítás a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújt átfogó képet a nagyközönség számára. A beküldött darabokból rendezett kiállítás 2013. március 22-től április 20-ig lesz megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár VI. szinti előadótermében.

A kiállítás megnyitó ünnepsége és az eredményhirdetés 2013. március 22-én volt az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében. Az egybegyűlteket Dr. Klinghammer István akadémikus, felsőoktatásért felelős államtitkár és Dr. Sajó Andrea, a Könyvtár főigazgatója köszöntötte. A díjakat Dr. Zentai László, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék vezetője és Dr. Sajó Andrea az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója adta át.

terkep_animacio

A díjat nem csak a kiállításon résztvevő térképért kaptuk. A díjátadáson hangsúlyozták, hogy a létrejött produktum hátterében a HAWK-3, az Országos Meteorológiai Szolgálat saját fejlesztésű, operatívan használt interaktív megjelenítő rendszere, az OMSZ szuperszámítógépén futtatott korlátos tartományú, nagyfelbontású ALADIN modell, valamint az OMSZ-ban kifejlesztett halmazállapot előrejelző módszer kidolgozása áll. Ez utóbbi az elmúlt 50 év statisztikáit felhasználva a 850 és 1000 hPa közötti légréteg vastagságán kívül figyelembe veszi a csapadék intenzitását, a 2 méteres harmatpontot, a 850 hPa-os hőmérsékletet és a tengerszinti légnyomás értékét is.

A díjazottak kaptak egy digitális érmet is, melyet a térképpel kapcsolatos marketingtevékenységhez  felhasználhatnak.

Oklevel_Szep_Magyar_Terkep_2012


Kapcsolódó oldal: Szép Magyar Térkép 2011 versenyen az OMSZ III. díjat nyert