2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. április 23. 10:03

Rendkívüli időjárási események korszerű detektáló és lekérdező rendszere

A szélsőséges időjárási helyzetek rendkívüli károkat tudnak okozni környezetünkben. A globális klímaváltozás következményeképp az ilyen helyzetek száma növekedhet. Az élet és vagyonbiztonság megóvása már önmagában is milliárdos nagyságrendű teher mind a civil szféra, mind az állam számára. Számolatlanul lehetne sorakoztatni azokat a hatásokat, melyek országunk gazdasági teljesítőképességére egyre növekvő terhet rónak. Ezért nem árt, ha időben tájékozódunk a minket körülvevő veszélyekről, és felkészülünk a várható eseményekre. Ezek segítségével könnyebben kezelhetjük a váratlan helyzeteket, és csökkenthetjük az esetleges személyi és anyagi károk mértékét is.

A markáns hidegfrontokat évszaktól függetlenül kísérheti intenzív csapadékhullás és viharos széllökés. Főként a nyári félévben alakulhatnak olyan időjárási helyzetek, amikor heves zivatarok, zivatarláncok, akár kisebb nagyobb tornádók is képződhetnek. A zivatarokat gyakran intenzív villámlások, heves esőzések (felhőszakadás vagy jégeső), illetve viharos széllökések kísérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a kor igényeinek megfelelően, gyorsabban és hatékonyabban szeretné kiszolgálni partnerei időjárási információk iránt felmerülő igényeit, a gyorsan változó időjárási adatok szakszerű és pontos lekérdezése terén. E cél megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Macro Expert Kft-vel, közösen létrehozva egy olyan online meteorológiai adatok lekérdezésére alkalmas szoftvert, mely a lehető legpontosabb információkat szolgáltatja - az OMSZ által ellenőrzött adatok alapján - a villámcsapások helyéről, áramerősségéről, a lehullott csapadék mennyiségéről, intenzitásáról, a szél erősségéről, irányáról, mindezeket egy digitális térképen megjelenítve.

Ezek az adatok a mai modern világunkban bizonyos tevékenységek szakszerű elvégzéséhez – biztosítási kárrendezés, mezőgazdasági és építőipari munkák stb. – elengedhetetlen információkat tartalmaznak. Az együttműködés eredményeképpen az eddig hivatalosan lekérdezett meteorológiai adatok szolgáltatási ideje, a néhány napról néhány percre csökkent. Magyarországon egyedüliként az OMSZ tart fenn olyan hivatalos mérőállomás rendszert, mely a Meteorológiai Világszervezet ajánlásainak megfelelő pontosságú, rendszeresen kalibrált műszerekkel méri az időjárási paramétereket. Az OMSZ minőségirányitási rendszere az ISO 9001:2008 szabvány szerint auditált, így a mérési folyamat minden esetben visszakövethető, ellenőrizhető, bármilyen jogvitában perdöntő jellegű lehet.

A hosszú távú együttműködés keretében történő fejlesztések révén – egy szélesebb spektrumot megcélozva (pl. hivatalos előrejelzés, riasztások, speciális, máshol nem elérhető meteorológiai adatok) –, olyan, hivatalos információkon alapuló szolgáltatások lesznek elérhetőek partnereink részére, melyeket eddig csak komoly utánjárás után tudtak beszerezni. Ezen szolgáltatások eredményeképpen a saját tevékenységük tervezhetőbbé, hatékonyabbá válik. A szolgáltatásokról és az együttműködésről bővebb ismertető elérhető a www.macroexpert.hu oldalon.