2024. július 5. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. április 24. 08:00

RCMTéR projekt nyitórendezvénye

Az RCMTéR "A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére" projekt nyitórendezvénye 2015. április 27-én 14 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában. A projekt honlapja: rcmter.met.hu.

Sajtóközlemény [pdf: 245 KB]

Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 program végrehajtására Magyarország Együttműködési Megállapodást írt alá Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselőivel az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz Magyarországon” program megvalósítására. A program átfogó célja, hogy elősegítse az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást, elmélyítse az ismereteket az éghajlatváltozás hatásairól, és növelje a társadalom tudatosságát.

Célirányos és fenntartható alkalmazkodási stratégiák kialakításához elengedhetetlen az éghajlatváltozás várható hatásainak részletes és számszerű ismerete. Ezért a program keretében kiépítésre kerül a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer, melynek legfontosabb feladata az adaptációval kapcsolatos hazai tervezés és döntéshozatal támogatása. Az információs rendszer alapját az éghajlati adatok, tehát múltbeli mérések és jövőre vonatkozó becslések biztosítják, s az ezekre épülő objektív hatásvizsgálatok eredményei jelölik ki a felkészülés legfontosabb területeit és irányait.

A helyes irányok kijelöléséhez kulcsfontosságú, hogy a jövőbeli hatások vizsgálata megfelelő kiindulási adatokra épüljön. „A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” című RCMTéR projekt célja, hogy bővítse és fejlessze a jövőbeli klímaváltozásra vonatkozó információkat. Legfontosabb célkitűzései a következők:

  1. Részletes becslések készítése a jövőben Magyarországon várható éghajlatváltozás vizsgálatára, valamint a változások lehetséges irányainak meghatározása regionális klímamodellek alkalmazásával;
  2. Számszerű információk előállítása a modelladatok alapján a klímaváltozás társadalmi-gazdasági hatásainak feltérképezését szolgáló hatásvizsgálatokhoz;
  3. A felhasználók képzése és támogatása a modelleredmények megfelelő alkalmazásához.

A projektet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) koordinálásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszéke és az OMSZ közösen valósítja meg 2015 decemberéig. A projektről további információval szolgál a rcmter.met.hu honlap.

A rendezvény célja, hogy tájékoztassa a döntéshozókat, az éghajlati információk felhasználóit és az érdeklődőket a projekt legfontosabb feladatairól és várható eredményeiről; továbbá lehetőséget teremtsen szakmai és tudományos együttműködések kezdeményezésére az információk potenciális felhasználói számára.


Helyszín
   Országos Meteorológiai Szolgálat,
   1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 1., földszinti díszterem


Program (2015. április 27.)

13:30 – 14:00 Regisztráció

14:05 – 14:25 Megnyitó beszédek
   - Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke
   - Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete
   - Bonifertné Szigeti Márta, a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ügyvezető igazgatója

14:25 – 14:40 Az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program bemutatása
    - Iványi Zsuzsanna, Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ

14:40 – 14:55 A Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) kialakítása projekt
    - Kajner Péter, Nemzeti Alkalmazkodási Központ

14:55 – 15:25 Az RCMTéR projekt: új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medencére
    - Szépszó Gabriella, Országos Meteorológiai Szolgálat

15:25 – 16:00 Kérdések, hozzászólások
   
Moderátor: Bartholy Judit, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Meteorológiai Tanszék

16:00 Zárszó