2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2012. március 24. 09:14

Óriási jelentősége van a Meteorológiai Világnapnak...

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 189 tagtestülete  és  a meteorológusok minden évben március 23-án ünneplik a Meteorológiai Világnapot. Az idei világnap témája: a jövőnk erőforrásai az időjárás, az éghajlat és a víz. Az OMSZ központi épületében tartott ünnepségen Illés Zoltán államtitkár bejelentette, hogy hamarosan a kormány, majd várhatóan ősszel az Országgyűlés elé kerül a meteorológiáról szóló új törvény.

letöltés [pdf: 164 KB]

Óriási jelentősége van a Meteorológiai Világnapnak, hiszen ráirányítja a figyelmet erre a tudományra, a különböző szervezetek munkájára – hangsúlyozta az OMSZ elnöke. Dunkel Zoltán az elmúlt egy év legnagyobb eredményei közül kiemelte a Meteorológiai Szolgálat honlapjának megújulását és a kistérségi riasztási rendszer elindítását. A szervezet elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek élet- és vagyonvédelme érdekében kiemelten fontos, hogy az előrejelzések, információk eljussanak a döntéshozókhoz.  

Hamarosan a kormány, majd várhatóan ősszel az Országgyűlés elé kerül a meteorológiáról szóló új törvény – jelentette be Illés Zoltán a Meteorológiai Világnap ünnepségén. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára stratégiai fontosságúnak nevezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkáját. Az ország életében kiemelten fontos szerepet tölt be az OMSZ és a szervezet dolgozói; a munkatársak elhivatottsága és tehetsége legyőzi az anyagi nehézségeket – erről is beszélt a környezetügyért felelős államtitkár az ünnepségen.

A Meteorológiai Világnap alkalmából Illés Zoltán államtitkár és Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke Schenzl Guidó-díjat, Pro Meteorologia Emlékplakettet és miniszteri elismerő okleveleket adott át (kapcsolódó dokumentum, PDF 165 kB).

dijazottak-2012.03.23

 

Az ünnepségen szakmai előadás is elhangzott, melynek címe: A meteorológiai előrejelzések gazdasági és társadalmi haszna (PDF 4.4 MB).

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium