2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2007. január 1. 06:00

Nem terheli felelősség a meteorológusokat

Nem terheli felelősség az Országos Meteorológiai Szolgálatot a 2006. augusztus 20-ai tragédia miatt - állapították meg jelentésükben az állampolgári jogok országgyűlési biztosai.

"Az OMSZ a vizsgálatok egybehangzó megállapítása szerint a tudomány és a technika jelenlegi állása szerint augusztus 20-ai vihar - előrejelzés terén a ténylegesen szolgáltatott adatoknál lényegesen pontosabbat és jelentősen korábbi időpontban nem adhatott volna." olvasható Lenkovics Barnabás és Takács András ombudsmanok vizsgálati jelentésében.

A meteorológiai információk eljuttatásán túl, annak tudatosulásának ellenőrzése elmaradt, ez azonban jogszabályban elő nem írt feladat, elmulasztásának következménye a munkáját végző meteorológus számára nem volt előrelátható.

A viharveszély előrejelzése során, a 19.30-kor a Közép-magyarországi régióra kiadott piros fokozatú riasztás - a későbbi magyarázatok szerint - Budapest megjelölése nélkül került kiadásra. Az ombudsmanok szerint nem fogadható el egyetlen szervtől sem az a magyarázat, hogy azért nem készültek fel a viharra, mert az előrejelzésben Budapest megnevezése nem szerepelt, hiszen Budapest is a Közép-magyarországi régió része. Ugyanakkor a sajnálatos eset tanulságán okulva a jövőben kívánatos Budapest kifejezett megjelölése, feltüntetése a riasztásokban. Augusztus 20-án az időjárási front vonulása nem csupán az OMSZ, de minden szabadban tartózkodó számára észlelhető volt. A riasztás időpontjában a viharzóna a Balatontól északra helyezkedett el, és annak vonulási iránya az érintett településekről szóló hírekből is megállapítható volt.

Az ombudsmanok szerint az OMSZ-tól évek óta nem kérnek meteorológiai biztosítást a tűzijáték szervezői, ami önmagában is bizonyítja a megelőzésre, elhárításra való felkészülés elégtelenségét.

Az OMSZ cáfolja azt a néhány sajtóban megjelent hírt, miszerint a 2006. augusztus 20-án ügyeletben lévő meteorológusok közül bárkit is elbocsátott volna. A dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter által elrendelt vizsgálat és dr. Dunkel Zoltán elnök által hivatalból indított fegyelmi vizsgálat egyaránt megállapította, hogy a szakemberek nem vétettek hibát. A meteorológusok jelenleg is a Szolgálat munkatársai.

2006. december 1.