2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. szeptember 5. 13:06

Napos hétvége

Az előttünk álló hétvégén csendes, eseménytelen időre számíthatunk. Kicsit már őszi lesz ez a két nap, hiszen hajnalban már erősebben lehűl a levegő, de még a nyarat is idézi, mivel a sok napsütés hatására a hőmérséklet csúcsértéke meghaladhatja, akár több helyen is a 25 fokot.

A hétvége időjárását magasnyomás alakítja.  A leszálló, felhőoszlató légmozgások hatására szinte zavartalan lesz a napsütés; többnyire felhőtlen, ragyogó kék égben gyönyörködhetünk, csapadékra természetesen nem kell számítani.

A száraz levegőben helyenként már erősebben lehűl a levegő; a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 5 és 12 fok között változik, de az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben és néhol délnyugaton 5 fok alá hűl a levegő, még a gyenge talajmenti fagy sem kizárt.

A zavartalan napsütésnek köszönhetően a délutáni órák hőmérséklete viszont igen kellemes lesz, általában 23 és 28 fok közé melegszik a levegő, amely meg is haladja néhány fokkal az ilyenkor megszokottat.

A felettünk lévő levegő alacsony nedvességtartalmát szépen mutatja az 1. ábra, amelyen néhány magyarországi város nedvességének időbeli változását láthatjuk szombat reggeltől hétfő hajnalig. Ritkán fordul elő, hogy ennyire száraz felettünk a levegő! Minimális a nedvességtartalom: az alsó 2 km-ben főként szombaton van némi nedvesség, illetve a magasban – 8 km felett – vasárnap délutántól figyelhető meg helyenként nedvesedés.


1. ábra
1. ábra
Néhány magyarországi város nedvességének időbeli menete a magasság függvényében


Kapcsolódó oldalak: