2024. július 5. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. április 22. 12:00

Meteorológusok a Múzeumkertben – Föld Napja április 21–22.

A Föld Napja – VI. Tudományfesztivál idén is rendkívül színes, tartalmas és interaktív programokkal várja a látogatókat Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A rendezvény célja, hogy élményeken keresztül, közvetlen tapasztalások segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok, a környezet- és a természetvédelem iránt.
Ismerd meg velünk az időjárást és alkalmazkodj okosan a változásokhoz. A zöld ne legyen sárga!

Sajtóközlemény [pdf: 329 KB]

Immár harmadik alkalommal rendezik meg közösen a Föld napja programsorozatot és a Tudományfesztivált. Ezzel is arra hívják fel a figyelmet, hogy a tudás olyan hatalom, amely segít környezetünk megőrzésében és a természet megóvásában. Eredményesen tanulni pedig a közvetlen tapasztalatszerzésen keresztül lehet a legkönnyebben.

A Föld napja javasolt témája Fákat a Földnek, valamint Étrendünk és az éghajlat. 2016 a hüvelyesek nemzetközi éve és a világ államfői épp a Föld napján, 2016. április 22-én írják alá New Yorkban a párizsi klímaszerződéstétrendünk és az éghajlat összefügg. Ennek kapcsán a fesztiválon is kiemelt hangsúlyt fektetnek ezekre a területekre a szervezők és a résztvevő egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok, szakmai szervezetek, nemzeti parkok, cégek, illetve egyesületek.

A rendezvény hivatalos megnyitója április 21-én, szerdán 10:00 órakor kezdődik a következő köszöntő beszédekkel:

  • Dr. Fazekas Sándor miniszter, Földművelésügyi Minisztérium
  • Zárug Péter Farkas fesztiváligazgató, Kossuth Klub
  • Novák Katalin államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Dr. Bácskai János polgármester, Ferencváros
  • Dr. Tomka Gábor főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Múzeum
  • Ducsai - Oláh Zsanett vezérigazgató, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.
  • Dr. Faragó Péter vezérigazgató, Magyar Turizmus Zrt.

A VI. Tudományfesztivált a TIT Kossuth Klub Egyesület, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány és a Magyar Nemzeti Múzeum idén is a Föld Napjához kapcsolódóan 2016. április 21-22. között a Magyar Nemzeti Múzeum Kertjében rendezi meg. Már hagyomány, hogy az eseményre meghívjuk Budapest óvodáit, általános- és középiskoláit.

A rendezvény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, kormányzati védnöke dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, VIII. kerületi védnöke dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, IX. kerület védnöke dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere.

 


 

Az OMSZ minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, érdekességeket. Találkoztál már távérzékelési eszközökkel? Tudod, hogy működnek? Gyere el hozzánk és kísérd figyelemmel a rádiószondás léggömb felengedését! Tudd meg, hogyan mérjük az UV-B sugárzást vagy éppen mekkora cseppekből áll az eső! Idén sem marad ki programunkból az előrejelzés, azaz bepillantást nyerhetsz a prognóziskészítés és a veszélyjelzés rejtelmeibe, és egyben bemutatjuk az előrejelző szakemberek egyik fontos segédeszközét, a HAWK meteorológiai munkaállomásunkat is. Alkalmad nyílik saját észlelés elkészítésére, melyet otthon is használhatsz, hogy mindig „képben legyél” mielőtt elindulsz otthonról. Korcsoportokra bontva sok-sok játékkal várunk benneteket, a mondókák, fejtörők, totók mellett kipróbálhatjátok időjárási jelenségeket bemutató memória játékunkat vagy interaktív kérdéssorozatunkat. A legkisebbek saját maguk járhatják végig béka labirintusunkat, a nagyobbak pedig bebizonyíthatják, hogy ismerik a légkör szerkezetét, és a víz körforgását.




Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter meglátogatta az OMSZ sátrát (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Miniszter úr a várható időjárásról is tájékoztatást kapott (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Miniszter úr elengedi a meteorológiai rádiószondát a Nemzeti Múzeum kertjében (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


A kis és a nagyobb gyerekek is érdekes, ismeretterjesztő játékokat próbálhattak ki…




Sok iskolás gyerek kipróbálta „észlelési tudását”; a megfigyelt időjárási jelenségeket
a MET-ÉSZ oldalon (met-esz.met.hu) lehetett rögzíteni, megosztani