2024. július 5. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. március 23. 08:00

Megjelent a "A légtüneménytantól a káoszelméletig" című magyar meteorológiai bibliográfia

Bozó László és Mészáros Ernő akadémikusok most megjelent kötetükben a légkörtudományt, a meteorológia hazai kialakulását, fejlődését mutatják be az 1847 és 2015 között magyar kutatók tollából megjelent tudományos könyvek tükrében.

A tudomány arculatáról hű képet festenek azok a kötetek, amelyek egy-egy szakterületen adott országban megjelennek. Mivel az új szakembereket ezek segítségével képezik, a kiadványok egyúttal illusztrálják az illető tudomány oktatásának színvonalát is.

A szerzők célkitűzése, hogy bemutassák a magyar nyelvű meteorológiai szakirodalmat Berde Áron: „Légtüneménytan” című könyvétől kezdve, és tételesen ismertessék a hazánkban kiadott meteorológia tárgyú tudományos műveket. Mint az Olvasó látni fogja, az első öt fejezet az 1952 előtti, míg a következő öt az említett dátum utáni időszakra vonatkozik. A szerzők reményei szerint, a bemutatott bibliográfia tükrében nyomon követhető a magyar légkörtudomány kialakulása és fejlődése. A múltban bejárt út tanulmányozása segíthet bennünket annak megítélésében is, hogy a jövőben milyen irányba kell haladnunk.

További információ a Könyvajánló rovatban olvasható.