2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2012. június 13. 06:07

Kánikulával indul az idei VAKÁCIÓ!

Június első két hetének változékony, sokfelé záporokban, zivatarokban gazdag időjárása után a hónap közepétől erős felmelegedésre, sok napsütésre készülhetünk. Az időjárás mintha "puskázott volna", hogy mikor lesz az idei tanévzárás, mert a gyermekek, fiatalok örömére pont a kezdődő nyári szünetre érkezik a strandidő.

Az idei évben viszonylag korán köszöntött be ez első igen meleg időszak, hiszen május elején több napi rekord is született. Sokáig május másodika tartotta az év eddigi legmelegebb napja címet, ekkor az OMSZ automata állomáshálózatán 33.3 fokot mértek Bugacon és Törökszentmiklóson.

Több mint egy hónap elteltével június 9-én sikerült a májusi maximumot megdönteni, és akkor is csak egy tized fokkal. A csongrád megyei Pitvaroson rögzítettünk 33.4 fokot, jelenleg még az idei esztendő legmagasabb hőmérséklete (legalábbis az OMSZ automata mérőhálózatán belül).

A kezdetben még fölöttünk tartózkodó kissé hűvös levegő (1. ábra) utánpótlása megszűnik és hétvégétől délies áramlással egyre szárazabb és melegebb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetjük majd az átlag fölötti hőmérsékletet (2. ábra).

 

 1. ábra

1. ábra
Az ECMWF modell előrejelzésén (2012.06.12. 12 UTC-s indulási időpont, 850 hpa-os hőmérsékleti mező)
látható, hogy 2012. június 14-én hajnali 2 órakor (0 UTC) még hűvös levegő uralja kontinensünk nagy részét

 2. ábra

2. ábra
Az ECMWF modell június 19-ére szóló előrejelzése (2012.06.12. 12 UTC-s indulási időpont, 850 hpa-os hőmérsékleti mező)
szerint Közép-Európa felett már afrikai eredetű légtömeg helyezkedik el


A valószínűségi előrejelzések azt mutatják (3. ábra), hogy a melegedéshez az ország túlnyomó részén számottevő csapadék nem társul, csak elvétve lehetnek frissítő záporok, zivatarok.

 

 3. ábra

3. ábra
Az ECMWF valószínűségi előrejelzése Budapestre (2012.06.12. 12 UTC indítással)


A fentiek tükrében az meglehetősen biztos tűnik, hogy az előttünk álló hétvége (június 16-17.), illetve a jövő hét eleje a 2012-es esztendő eddigi legmelegebb időszaka lesz, és megdönti a június 9-i 33.4 Celsius fokos maximumot. Az viszont kérdéses, hogy mennyire ígérkezik tartósnak és milyen erősségű lesz ez a hőhullám, azaz 35 fok közelében lesz a tetőpont, vagy ennél magasabb is lehet?

Ez még a következő napokban dől el. Ezzel kapcsolatban a legfrissebb előrejelzések - és ezen belül a valószínűségi előrejelzés - az Előrejelzés oldalon találhatók.

Természetesen a szezon elején még nem lehet megmondani, hogy mikor lesz a nyár legmelegebb időszaka, és az milyen magas hőmérséklettel jár együtt. Tavaly például, - igen későn - augusztus végén mérték a 2011-es év legmagasabb hőmérsékletét (2011. augusztus 25-én, 39.2 fokot, Baja Csávoly állomáson), amiről elemzés is készült. További információk találhatók az elmúlt hónapok, évszakok, illetve évek meteorológiai viszonyairól az Éghajlati oldalakon.

A strandidő visszatértésével különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg az ultraibolya sugárzásról és gondoskodjunk a megfelelő leégés elleni védelemről. Az aktuális UV adatok és az előrejelzés megtekinthető az UV-B sugárzás oldalon.


Készült: 2012. június 13.