2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. január 14. 13:56

Itt van a tél, itt van…

Ugyan az új évben az ország különböző részein már több alkalommal fordult elő havazás, de a Dunántúlon most lehullott hó mennyisége jóval meghaladta a korábbi napokét, és még nincs vége! A hét végéig csapadékos marad időjárásunk, a hét közepéig ugyan nagyrészt eső valószínű, de a hét második felében csökkenő hőmérséklettel ismét havazásra, gyarapodó hótakaróra lehet számítani.

Vasárnap délnyugat felől mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét, és egyre többfelé kezdődött havazás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzőleg figyelmeztető előrejelzést adott ki a nyugati és északi megyékre 24 óra alatt 10, illetve helyenként 20 cm-t meghaladó friss hóra, és éjszakától egyre nagyobb területen valószínű ónos esőre. A hétfő éjszakai (0 UTC) műholdképen látható a ciklon vastag felhőzete, és feltüntettük a légnyomás analízist is (1. ábra).

1. ábra

1. ábra
 Európai időjárási helyzetkép


A légörvény előoldalában erőteljes melegedés zajlott, ezért az éjszaka második felében dél felől mind nagyobb területen ónos eső, később eső váltotta fel az hóesést.  A nyugati megyékben és az Északi-középhegység térségében ugyanakkor – ahol a fagy is tartotta magát – délelőtt továbbra is havazott. Délkeleten viszont a felhőzet is felszakadozott, és egyre több helyen érte el az 5 fokot a hőmérséklet. A Nyugat-Dunántúlon már ma reggelre többfelé megközelítette, illetve meghaladta a hóréteg vastagsága a 20 cm-t (2. ábra), és azóta a hótakaró tovább gyarapodott.

 

 2. ábra

2. ábra
Magyarországi hótérkép


A következő napokban is a mediterrán térségben kialakuló, és északkelet felé vonuló ciklonok határozzák meg időjárásunk jellegét. Péntekig marad változékony, többnyire erősen felhős, borult idő, ismétlődően számítani kell csapadékra. Az említett ciklonok helyzetétől függően várható az ország egyes részein hó, havas eső, eső vagy ónos eső. A honlapunkon megtalálható napi bontású országos prognózisokban, illetve a rendszeresen frissülő figyelmeztető előrejelzésekben lehet nyomon követni a csapadék fajták területi eloszlását. A hétfőn rendelkezésre álló információk alapján összefoglalóan a következőt mondhatjuk az egyes időjárási elemekről:

Hőmérséklet
A hét közepéig az ország legnagyobb részén enyhe lesz a hajnal; 0 fok körüli hőmérséklet valószínű, délkeleten nem várható fagy, a Nyugat-Dunántúlon azonban -2, -4 fokos fagyok lehetnek. A hétvégén mindenütt erősödik az éjszakai lehűlés, többnyire -7, -12 fokra számíthatunk, de a havas, kevésbé felhős területeken, a Dunántúlon -15 fok alá süllyedhet a hőmérséklet. Szombattól napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, néhol -5 foknál is hidegebb lesz.

Csapadék
Kedden a középső és a keleti tájakon esőre, a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc vonal mentén azonban időnként gyenge ónos esőre is számíthatunk, míg északnyugaton a hózáporok várhatók. Szerdán az ország nagy részén esőre számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon lehet hó, havas eső. Csütörtöktől északnyugat felől már nagyobb területen valószínű havazás, pénteken délkeleten is hó, havas eső váltja fel az esőt.


Hétfő éjfélig a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben további 15-25 cm friss hó valószínű, így a Kisalföldön, az Alpokalján, Zala megyében és Somogy megye nyugati részén 35-40, az Északi-középhegységben összességében 30-35 cm-es hóréteg kialakulása valószínű. Kedden, szerdán a korábban lehullott hó az ország nagy részén olvadni kezd, de nem olvad el, csütörtöktől pedig északnyugat felől ismét növekszik a hótakaró vastagsága. n többfelé valószínű 3-12 cm friss hól.

A hőmérséklet és csapadék menetének alakulását mutatja a kezdetben melegebb szegedi, és végig hidegebb szombathelyi valószínűségi előrejelzés, azaz fáklya diagram (3. és 4. ábra).

3. ábra 4. ábra