2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. január 18. 12:47

Hóhelyzet a hétvégén

Téli időjárás várható a hétvégén. Éjszaka újabb csapadékhullám érte el hazánkat, amely a déli országrészben jelentősebb új havat hoz, az erős szél pedig elsősorban a mai napon a Dunántúlon további hófúvásokat eredményez.

Egy mediterrán ciklon vonul el a Kárpát-medencétől délre, amelynek felhőzete és csapadékmezeje elérte hazánkat is. Mivel a ciklon északi és nyugati oldalán északi széllel hideg levegő áramlik fölénk, így a nedvesség és a hideg is adott lesz ahhoz, hogy fennakadásokat okozó havazás alakuljon ki az ország egyes részein.

A péntek reggeli mérések szerint (1. ábra) az Alföldön nincs hó, a Dél-Dunántúlon többnyire 10 cm alatt van a hóvastagság, és északkeleten is csak a magasabban fekvő helyeken van vastagabb hótakaró. A Dunántúl északi felén viszont már jelentős hóréteg alakult ki, 30 és 51 cm között változik a péntek reggelig leesett hó vastagsága.

1. ábra

1. ábra
A péntek reggel mért hóvastgaság az OMSZ állomásokon


A 12 órás szélmaximum térképen (2. ábra) látható, hogy csütörtök este 9-től péntek reggel 9-ig mennyi volt a legerősebb szél. E szerint a Sopron-Keszthely vonalban mértek viharos erejű szelet, de ennél jóval gyengébb szél is képes hordani a finom havat. Az említett térségben a szél ma még viharos marad (3. ábra), ezért arrafelé további hófúvásra, hótorlaszokra lehet számítani.

 

2. ábra

 2. ábra
Csütörtök 22 óra és péntek 10 óra között mért legerősebb széllökések

 

 3. ábra

 3. ábra
Az ECMWF modell szél és nyomás előrejelzése 2013. január 18. 19 órára


Mivel a havazást okozó ciklon középpontja a Balkánon fog elhaladni, nálunk is főleg a déli megyékben várható ebből a nagyobb mennyiségű csapadék. A 4. ábrán a szombat estig várható friss hó becsült vastagsága látható, ami az 1. ábrán látható hóvastagságra jön rá pénteken és a szombati nap folyamán. A legtöbb friss hó eszerint Baranyában és a Dél-Alföldön várható, 20-30 cm újonnan lehullott hó valószínű arrafelé.

 4. ábra

4. ábra
Péntek reggeltől szombat estig várható friss hóréteg vastagsága


Az előrejelzések szerint vasárnapra a ciklon már távol lesz tőlünk, lecsendesedik a szél, ugyanakkor egy újabb mediterrán ciklon formálódik Észak-Olaszország felett. Ennek előoldalán dél felől már jóval enyhébb légtömegek érkeznek térségünk fölé. A havazás az ország északkeleti részére szorul vissza, de jelentős mennyiségű csapadék már nem várható. Délen és nyugaton vegyes halmazállapotú csapadék lesz a jellemző.