2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. július 4. 13:18

Hétvégi kilátások

Június utolsó napjainak átlagosnál hűvösebb időjárása után július elején melegebbre, szárazabbra fordult az idő hazánkban. Ez a meleg a hét utolsó napjaira is jellemző lesz, de megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

A kánikulai meleg napok után június végén felfrissülhettünk, mivel tartósan hűvösebbre fordult időjárásunk. Az 1. ábrán látható, hogy ebben az időszakban a középhőmérséklet 3-4 fokkal elmaradt a sokévi átlagtól. Július elején változott a helyzet, melegebb, szárazabb levegő érkezett fölénk, és a mostani hét közepére a sok napsütésnek is köszönhetően már 26-31 fok közé melegedett föl a levegő. Hasonlóra lehet számítani a hét végén is, mivel a magasban nem változnak lényegesen a hőmérsékleti viszonyok. A 2. ábráról leolvasható, hogy az 1600 m közeli magasságban szombaton 12-14 fokos, átlaghoz közeli hőmérséklet várható. A szombat 18 órára vonatkozó, a hétvégére jellemző talaj közeli időjárási helyzetet mutatja a 3. ábra, eszerint időjárásunk meghatározója egy nagykiterjedésű anticiklon, amelynek középpontja a Brit-szigetek és Dánia térségében található. E rendszer délkeleti peremén a Kárpát-medence fölött a nyomási mezőben ciklonális görbület figyelhető meg, ugyanakkor a korábbinál nedvesebb, labilisabb rétegződésű levegő várható térségünkben. Az említett tényezők együttes hatására a száraz napok után kedvezőbbé válnak a feltételek a záporok, zivatarok kialakulásához.

Összegezve: a hétvégén több alkalommal is magasra tornyosuló gomolyfelhők takarják majd el a napot, és ilyenkor több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is lehullhat. Az északi, északkeleti szelet néhol erős lökések kísérhetik, viharos szél csak zivatarok környezetében lehet. A hőmérsékleti maximum általában 26-31 fok között várható, a magasabb értékekre a keleti és a középső országrészben számíthatunk. Az időjárás jellege még a következő hét elején sem változik lényegesen.

 1. ábra

1. ábra
A középhőmérséklet eltérése a sokévi átlagtól június utolsó 5 napjában

 2. ábra

2. ábra
1600 m közeli magasságban a szombatra várható hőmérsékleti viszonyok

3. ábra
3. ábra

A talaj közelében várható időjárási helyzet szombaton