2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. szeptember 25. 11:55

Globálisan rekord meleg, itthon az átlagosnál hűvösebb augusztus – az elmúlt hónapok anomáliái

Az idei április, május és június is rekord meleg volt globálisan, júliusban is a valaha mért negyedik legmagasabb átlaghőmérsékletet regisztrálták. Augusztusban pedig ismét megdőlt a globális melegrekord, ezzel folytatódott az idei havi rekordok sora az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatalának (NOAA) honlapján közzétett adatok szerint. Az óceánok felszíne még soha, semmilyen hónapban nem volt ilyen meleg a mérések kezdete óta.

A mérések szerint az augusztusi globális átlaghőmérséklet, a szárazföld és az óceánok felszínét is figyelembe véve 16,35 °C volt, ami 0,75 fokkal meghaladja a 20. századi átlagot (15,6 °C), és magasabb az 1998-ban mért eddigi rekordnál.

A júniustól augusztusig tartó időszakban a szárazföld és az óceánok együttes átlaghőmérséklete szintén megdöntötte az 1998-as rekordot. Ami az eddigi egész évet illeti, a 2014-es év egyelőre a harmadik legmelegebb a mérések kezdete óta, a 20. századi átlagot (14 °C) azonban ez is 0,68 fokkal túllépi.

Magyarországon az idei nyáron jellemzően nem dőltek melegrekordok, hanem a szokásosnál jóval több csapadék okozott rendkívüli helyzeteket.

Az elmúlt 12 hónap hőmérsékleti anomáliáit (1. ábra) tekintve a múlt év októberében kezdődött meleg periódust az 1971-2000-es normál időszak átlagnál hűvösebb május törte meg. A nagyon enyhe téli hónapok, különösen a január és a február, majd a március is kiugróan magas anomáliákat eredményezett. Az 1901-től rögzített méréseink szerint az ellenőrzött, homogenizált országos átlagok sorában a január a 7., a február a 9., a március pedig rekorder volt országos átlagban. A kissé hűvös májust az átlagosnál melegebb június és július, majd kevéssel átlag alatti hőmérsékletű augusztus követte. Az idei év augusztussal bezárólag 1,7°C-kal a sokéves átlag fölött alakul, eddig a 3. legmelegebb a 114 év sorában.

Az idei nyár csapadékossága a havi eltérésekben is nyomon követhető (2. ábra). Az elmúlt 12 hónapban a múlt év decemberének szárazságát kell kiemelnünk elsőként, 1901 óta csak egyszer volt szárazabb a december, szokásos érték mindössze 8%-a hullott. A februári többlet szokatlan, hisz térségünkben általában ez a hónap a legszárazabb. A hosszú sorban az idei február a 22. legcsapadékosabb helyet foglalja el, ez azt jelenti, hogy benne van a felső legnedvesebb 20%-ban. Márciusban is kevesebb hullott a vártnál, a 15. legszárazabbnak adódott.  Térségünkben a június szokta hozni a legtöbb csapadékot, de nem így volt az idén, megfordult tehát a szélső hónapok viselkedése, ugyanis a 11. legszárazabb júniust regisztráltuk. A júliusi anomália a legkiugróbb, az 5. legesősebb volt az idei. Az igen csapadékos időjárás még augusztusban is folytatódott, az idei augusztus így a 13. helyre került a 114 év hosszú sorban.

A havi időjárási visszatekintőink rendszeresen frissülnek, de a korábbi időszakok értékelése is megtalálhatók az Éghajlati visszatekintő oldalon.


1. ábra
A havi hőmérsékleti anomáliák alakulása 2013 szeptembere és 2014 augusztusa között


2. ábra
A havi csapadék anomáliák alakulása 2013 szeptembere és 2014 augusztusa között