2024. július 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. július 13. 09:45

Folytatódnak a melegrekordok (2024.07.12.)

Július 12-én is az ország nagy részén rendkívüli forróság uralkodott. Ismét Kelebián mértük a legmagasabb hőmérsékletet, ott a délutáni órákra 40,4 fokig melegedett fel a levegő, így új napi melegrekord született. A korábbi országos rekord 38,9 fok volt, amelyet 1922-ben jegyeztünk fel Eger és Szerep állomásainkon.

A fővárosban is tombolt a hőség, Újpesten 38,1 fokos csúcshőmérsékletet regisztráltunk. Ez új napi budapesti rekord, amely 1,4 fokkal döntötte meg Budatétény 1959-ben regisztrált 36,7 fokos napi rekordját.

Sok helyen az éjszaka sem hozott számottevő felfrissülést, ismét nagy területen maradt 20 fok felett a minimum hőmérséklet. A legmelegebb éjszaka ezúttal Pécs Egyetem állomásunkon volt, arrafelé csupán 25,8 fokig hűlt le a levegő. Ezzel új országos legmagasabb napi minimum hőmérsékleti rekord született, 0,8 fokkal felülmúlva Budapest Gellérthegy 1951-ben mért 25,0 fokos napi minimum rekordját.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.