2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. december 18. 08:00

Fehér lesz-e a karácsony?

Minden évben felmerül a kérdés a karácsony előtti napokban, hogy ünnepélyes hangulatúvá varázsolja-e a fehér hó ezeket a napokat vagy a szürke, fekete környezet miatt nekünk kell ezt megtenni magunkban. Kérdés az, hogy mire lehet számítani ebben az évben, fehér lesz-e a karácsony vagy sem?

Az egyéni emlékek sokfélék, általában hajlamosak vagyunk úgy emlékezni, hogy gyermekkorunkban karácsonykor mily bensőséges volt a táj köszönhetően a mindent befedő fehér, csillogó hótakarónak. Tudjuk azonban, hogy az emlékezet csalóka lehet. Így van ez ebben az esetben is, legalább is az elmúlt 20 év hó adatai ezt mutatják. Nyilván az ország különböző tájain más-más gyakorisággal, valószínűséggel jelenik meg a hó a karácsonyi napokban. Budapesten, ott is a Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található mérőállomásunk adatai alapján például az elmúlt 20 év negyed részében, vagyis 25%-ában volt néhány vagy több cm vastagságú hótakaró karácsony első napján. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket.

Az elkövetkező napokra vonatkozó előrejelzéseink a légköri modellek adatain alapulnak. A modellfuttatások eredményei azonban napról napra, kisebb vagy nagyobb mértékben változhatnak, ezért az előrejelzések is módosulhatnak.

A december 19-i, csütörtöki európai légnyomási térkép (1. ábra) továbbra is anticiklont mutat térségünkben. Ez az időjárási helyzet télen a Kárpát-medencében - mint ahogy most is megtapasztalhattuk - gyakran párosul borult, párás, ködös, szürke napokkal. Ilyenkor a légkör legalsó, mintegy egy kilométeres rétegében felhalmozódik a nedvesség (2. ábra), felhőzet képződik. Ezt a szituációt nevezzük hidegpárnás helyzetnek. A legfrissebb modellfutások szerint a jövő hét elejéig alapvetően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, bár egy-egy érintőleges front hatására az anticiklon időnként gyengül. Ilyenkor gyengül a hidegpárna is, és így elsősorban az ország északnyugati részein átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, előbukkanhat a nap, mint ahogy csütörtökön is történt (3. ábra). A jövő hét közepéig – tehát karácsonykor is – a szitálástól, ónos szitálástól, zúzmaraképződéstől eltekintve számottevő csapadék, így havazás sem várható.

A modellfuttások többsége azt jelzi, hogy karácsonykor az anticiklon keletebbre helyeződik át, és időjárásunkat egyre inkább a nyugat-európai ciklon áramlási rendszerében érkező enyhe léghullámok határozzák meg (4. ábra), de az időjárási helyzet alapvető megváltozása inkább a karácsonyt követő időszakban valószínű.

A legújabb előrejelzések alapján a fehér Karácsony valószínűsége: 0%

 

1. ábra

1. ábra
Európai időjárási helyzet 2013. december 19. éjjel (0 UTC)

 2. ábra
2. ábra

Relatív nedvesség és a hőmérséklet-eloszlás függőleges metszete Magyarország térségében
2013. december 19. éjjel (0 UTC)


 3. ábra
3. ábra

Kompozit műholdkép, felszíni hőmérsékleti adatok és webkamera képek 2013.12.19. 11:30

4. ábra
4. ábra

Légnyomás és csapadék előrejelzés Európa térségére 2013. december 26. éjjel (0 UTC)

 


 

Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánnak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai!