2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. december 23. 09:00

Fehér lesz-e a karácsony?

Minden évben felmerül a kérdés a karácsony előtti napokban, hogy ünnepélyes hangulatúvá varázsolja-e a fehér hó ezeket a napokat vagy a szürke, fekete környezet miatt nekünk kell ezt megtenni magunkban. Kérdés az, hogy mire lehet számítani ebben az évben, fehér lesz-e a karácsony vagy sem? Közeledve az ünnepekhez a naponta frissülő információk birtokában próbálunk - egyre határozottabb - választ adni a feltett kérdésre.

Az egyéni emlékek sokfélék, általában hajlamosak vagyunk úgy emlékezni, hogy gyermekkorunkban karácsonykor mily bensőséges volt a táj köszönhetően a mindent befedő fehér, csillogó hótakarónak. Tudjuk azonban, hogy az emlékezet csalóka lehet. Így van ez ebben az esetben is, legalább is az elmúlt 20 év hó adatai ezt mutatják. Nyilván az ország különböző tájain más-más gyakorisággal, valószínűséggel jelenik meg a hó a karácsonyi napokban. Budapesten, ott is a Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található mérőállomásunk adatai alapján például az elmúlt 20 év negyed részében, vagyis 25%-ában volt néhány vagy több cm vastagságú hótakaró karácsony első napján. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket.

Az elkövetkező napokra vonatkozó előrejelzéseink a légköri modellek adatain alapulnak. A modellfuttatások eredményei azonban napról napra, kisebb vagy nagyobb mértékben változhatnak, ezért az előrejelzések is módosulhatnak.

A legfrissebb modellfutások szerint Karácsony első és második napján nyugat felől egyre enyhébb, eleinte többnyire száraz, majd nedves léghullámok érkeznek térségünk fölé. Emiatt szerdán többnyire kevés lesz a felhő, napos időre számíthatunk, csak délután nyugaton növekszik meg a fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. Megerősödik, a Kisalföldön helyenként viharossá fokozódik a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 12 fok között alakul, de a Kisalföldön 15 fok is lehet.

Csütörtökön nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé valószínű eső, záporeső. A hőmérséklet csúcsértéke 4 és 11 fok között várható, délkeleten lesz az enyhébb idő.

A hőmérséklet menetét, és a csapadék várható előfordulását, illetve ezek bizonytalanságát szemlélteti a Győrre és a Szegedre (1. ábra) vonatkozó fáklya-diagram.

A legújabb előrejelzések alapján a fehér Karácsony valószínűsége: 0%

1/a. ábra 1/b. ábra

1. ábra
Győrre és Szegedre vonatkozó valószínűségi előrejelzés


 

Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánnak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai!