2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. október 30. 10:26

Fagyveszély – Alföld keleti részein is!

Kedd hajnalban a Dunántúl nagy részén és a Duna-Tisza köze több pontján fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Ugyanakkor a Tiszántúlon és Északkelet-Magyarországon nem volt fagy, mert sokáig borult maradt az ég.  Szerdára virradó éjszaka azonban ezeken a területeken is lehet 0 fok alatti hőmérsékletre számítani. A kialakuló síkos útviszonyok fokozott odafigyelésre inti a szerdán kora reggel útnak indulókat.

Síkvidéken kedd reggel a leghidegebbet Fertőrákoson jegyezték fel, ahol -5 fokig csökken a hőmérséklet, de a Dunántúl több pontján észleltek -2, -3 fokot. Hasonlóan hidegre a soron következő éjszaka is számítani lehet, hiszen  a Közép-Európát elárasztó sarkvidéki hideg levegő átmenetileg nyugalomba jut. Éjszaka az ország nagyobb részén kevés lesz a felhő, bár az északi országrészben átmenetileg megnövekszik a felhőzet. A Kisalföldön az éjszaka első felében, az Északi-középhegység vidékén éjfél után csökken a felhőzet, legtovább felhős idő Borsodban várható. Másutt azonban az erőteljes kisugárzás következtében a hőmérséklet gyorsan fagypontig csökken, viszont a nagy csapadék következtében a talaj közelében a levegő nedvességtartalma kicsapódik, és sűrű köd képződik.

1. ábra

1. ábra
Hőmérséklet 2012. október 30. 7 óra


A köd megjelenésével a hőmérséklet-csökkenés mértéke lelassul, de így is az ország nagyobb részén számítani lehet még 2 méteres magasságban is gyenge fagyra.

 

 2. ábra

2. ábra
Hajnali köd Budapesten (fotó: Kolláth Kornél)


Különösen a kevésbé védett helyeken a fagyra érzékeny szobanövényeket már a keleti országrészben is érdemes biztonságba helyezni. Ráadásul szerda hajnalban útra kelőknek érdemes több tényező együttes hatásával számolni.

Egyrészt a sűrű köd lényegesen nagyobb odafigyelést igényel a sofőröktől, ráadásul a köddel együtt sokfelé erőteljes páralecsapódás, illetve dérképződés síkos útszakaszokat eredményezhet. Vezessenek nagyon óvatosan!