2024. július 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. július 18. 10:54

Enyhe rekordok (2024.07.17.)

Habár a jelenlegi hőhullám nehezén már túl vagyunk, a kánikula csak lassan enged a szorításából. Július 17-én hajnalban még mindig csak néhány helyen frissült fel a levegő és esett 20 fok alá a hőmérséklet. Ezzel szemben Pécs Egyetemen csupán 27,4 fokot mértünk a „leghűvösebb” órákban, így új országos legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord született. Ugyanezen a napon a korábbi szélsőérték 25,6 fok volt, amelyet 1939-ben Szarvason regisztráltunk.
A fővárosban szintén nagyon enyhe volt még a szerda reggel, a Budapest Lágymányos állomáson rögzített 25,9 fokos érték megdöntötte a fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordját. Ezzel pedig saját (Budapest Lágymányoson mért) 2023-as rekordját múlta felül, amely 24,5 fok volt.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.