2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. december 30. 13:47

Enyhe idővel búcsúzik az óév

Az elmúlt napokhoz hasonlóan folytatódik az enyhe időjárás; bár átmenetileg kissé csökken a hőmérséklet, továbbra is az évszakhoz képest több fokkal melegebbet mérhetünk. Jelentős mennyiségű csapadék sehol sem várható.

Egy egyre gyengülő hullámzó frontálzóna alakítja hazánk időjárását, így az év utolsó napján az ország legnagyobb részén borult lesz az ég, és elszórtan kisebb eső is előfordulhat, nagyobb eséllyel nyugaton és északon. Délutántól ugyan délkeleten, keleten átmenetileg felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet, azonban szilveszter estétől egyre több helyen párássá válik a levegő, köd képződik. Éjszaka csak az ország egy részén várható gyenge fagy.

2014 első napján a déli megyékben helyenként hosszabb időre kisüt a nap. Ezzel szemben északon folytatódik a borongós, párás, néhol tartósabban ködös időjárás, ott szitálás, kisebb eső, havas eső, az Északi-középhegység magasabb tájain esetleg gyenge havazás is kialakulhat. Napközben jellemzően 5 fok körül, vagy e felett alakul a hőmérséklet csúcsértéke (1. ábra).

1. ábra
1. ábra

A Budapest térségére vonatkozó fáklya-diagram;
a hőmérséklet grafikon jól szemlélteti a következő napokban is folytatódó enyhe időjárást