2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 24. 12:34

Csendes, őszi idő a hétvégén is

Az elmúlt napokban az átlagosnál melegebb időben volt részünk, amit az is jelzett, hogy a hőmérsékleti minimumban és maximumban is rekordok dőltek meg. A következő napokban sem változik lényegesen az időjárási helyzet,  a hétvégén is marad az ilyenkor megszokottnál melegebb idő.

Az előttünk álló hétvégén döntően a hazánktól délkeletre elhelyezkedő anticiklon határozza meg időjárásunkat (1. ábra baloldali része), a frontok továbbra is Európa nyugati és északi részén vonulnak, legfeljebb csak érintik a Kárpát-medencét. Térségünk fölé ugyanakkor igen enyhe, sőt vasárnapra pár fokkal még enyhébb levegő áramlik (1. ábra jobboldali része). Ezért szombaton és vasárnap is csendes, a sokévi átlagnál több fokkal enyhébb, őszi idő valószínű. Éjszaka, reggel párássá válik a levegő, foltokban köd is képződik, de napközben az ország legnagyobb részén fokozatosan kitisztul az idő, és gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Vasárnap fordulhatnak elő nagyobb eséllyel olyan helyek, ahol tartósan megmaradhat az éjszaka képződő párásság, köd.

A déli, délnyugati szél csak vasárnap, és legfeljebb a Dunántúl északi részén erősödhet meg. A hőmérséklet 8-10 fokkal meghaladja a sokévi átlagot, csúcsértéke többnyire 20 fok felett alakul. A további részletekről az Előrejelzés oldalon lehet tájékozódni.


1. ábra

1. ábra
A szombat, illetve vasárnap hajnalban (0 UTC) várható légnyomás és 850 hPa-os hőmérséklet
(kb. 1500 méteres magasság) az ECMWF modell 2013.10.24. 0 UTC futtatása alapján