2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. június 12. 14:49

Árvízi veszélyhelyzet - meteorológiai támogatás

A Dunán levonuló árhullám miatt 2013. június 4-én a kormány veszélyhelyzetet hirdetett. Az árvízzel kapcsolatos teendőket a Katasztrófavédelmi Tárcaközi Koordináló Bizottság koordinálja, míg az árvízvédelemmel kapcsolatos szakmai irányításért az Országos Műszaki Irányító Törzs a felelős. Az OMSZ a különböző szervezetek munkáját meteorológiai (mérési és előrejelzési) információk folyamatos szolgáltatásával segíti. Ugyanakkor a széles nyilvánosság tájékoztatására az OMSZ honlapján Árvízi időjárás címmel új oldal is készült.

A Dunán levonuló árhullám miatt 2013. június 4-én a kormány veszélyhelyzetet hirdetett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye egyes részeire. Az árvízzel kapcsolatos teendőket a BM épületében működő Katasztrófavédelmi Tárcaközi Koordináló Bizottság Nemzeti Válsághelyzet-kezelő Központja (KKB NVK) koordinálja 24 órás folyamatos munkarendben. A szervezet tevékenységében az OMSZ munkatársai személyesen is részt vesznek (1. ábra).

 1. ábra

1. ábra
Katasztrófavédelmi Tárcaközi Koordináló Bizottság tanácskozása (forrás: BM OKF)


Az árvízvédelemmel kapcsolatos szakmai irányításért az OVF-ben működő Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a felelős. Az OMSZ az említett szervezetek munkáját meteorológiai (mérési és előrejelzési) információk folyamatos szolgáltatásával segíti.

Az OMSZ által kifejlesztett, HD felbontású webes alkalmazás segítségével a döntéshozó szervezetek veszélyhelyzetekben is folyamatosan figyelemmel kísérhetik a legújabb (10 percenkénti), és legrészletesebb meteorológiai információkat (2. ábra).

 2. ábra

2. ábra
Az OMSZ meteorológiai információkkal segíti a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját


Az OMSZ nyilvános honlapján található Árvízi időjárás oldalon a Duna vízgyűjtőire és a Duna magyarországi szakaszaira vonatkozó szöveges időjárási tájékoztatók mellett a következő információk is hozzáférhetők:

  • valószínűségi előrejelzés 5 dunai vízgyűjtőre;
  • az elmúlt 14 napban hullott csapadék a fontosabb vízgyűjtőkön;
  • a következő 6 napban várható csapadék a fontosabb vízgyűjtőkön;
  • radar, villám, infra felhőkép, órás csapadék, napi csapadék és szél-térképek.


Kapcsolódó oldalak: