2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. május 12. 14:15

A fagyosszentek idén viharos szelet és sokfelé jelentős esőt hoznak

Pongrác, Szervác és Bonifác (május 12-14.) neve összekapcsolódott a tavaszi fagyokkal. Ebben az évben fagy még a talajközelben sem valószínű, viszont nem maradunk esemény nélkül; sokfelé várható jelentős mennyiségű csapadék és viharos szél.

Korábbi írásainkban (Vasárnap markáns hidegfront - a hét közepén erős ciklon, Távolabbi kilátások a hét közepére) már olvashattak róla, hogy a hét közepén ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé. Ciklon centrum közeli időjárási helyzetek mozgalmasak térségünkben; többnyire jelentős csapadékkal járnak. Mivel a ciklon felénk mélyül, az erős nyomássüllyedés szelessé is teszi az időt. Természetesen még mindig van némi bizonytalanság a helyzetben! Az sem szokatlan, hogy egyik nap erősebb az előrejelzett szél, és a csapadékmennyiségek is némileg módosulnak napról-napra, de az nagy valószínűséggel állítható, hogy viharos szélre készülhetünk, különösen a Dunántúlon, és országszerte várható eső, zápor, több helyen jelentősebb mennyiséggel.

Szerdától egészen szombatig a Dunántúlon gyakran lesz viharos a szél, a legerősebb széllökések csütörtökön lehetnek, ekkor akár a 100 km/h-t is meghaladhatja a szél sebessége. A legtöbb csapadék a szerda estétől szombat délig tartó időszak alatt valószínű, összességében  – a jelenlegi számítások szerint – 25-60 mm körül alakul a lehulló csapadék mennyisége.

Célszerű továbbra is figyelni a naponta frissülő előrejelzéseinket!

A legfrissebb előrejelzések lényeges elemeit a következő ábrákon láthatjuk!


1. ábra: 2014. május 15. 12 UTC-re előrejelzett nyomási mező felhőzettel, csapadékkal


2. ábra: A vasárnapig lehulló összegzett csapadékmennyiség


3. ábra: A legerősebb széllökések területi eloszlása csütörtökön délelőtt