2024. július 5. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. november 5. 11:16

7000 felett marcipán kólával - Klein Dávid előadása az OMSZ-ban

2015. november 2-án tartott előadást Klein Dávid hegymászó az OMSZ-ban, ahol sok-sok képpel illusztrálva bemutatta hogyan zajlik egy ilyen expedíció a felkészüléstől a visszaútig. Bővebben a legutolsó, szeptember végi, október eleji expedíció volt a téma, amikor a nepáli Manaslu csúcsát mászta meg oxigénpalack nélkül.

Klein Dávid már több expedícióján használta előrejelzéseinket, amelyek az általa megadott magasságra vonatkozó hőmérsékleti, szél-, légnedvesség- és csapadékviszonyokat tartalmazták több napra előre. Ez segített neki abban, hogy eldöntse, mikor kezdi meg a csúcstámadást, illetve mikor húzódjon lejjebb a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

Mivel oxigén nélkül mászik, nagyon fontos neki, hogy ne legyen erős a szél, illetve magasabb legyen a légnyomás (a csúcs barometrikus magassága alacsony legyen). A kedvező időjárás tehát ha magassági gerinc van a hegy felett, a jetstream pedig messze északra elkerüli a környéket. Az előrejelzéseket műholdas telefonon kapta meg, a lassú adatátvitel miatt ebben a lényegre kellett szorítkozni.

Előadásában részletesen beszámolt a felkészülésről, az alaptáborba vezető útról, az akklimatizáció nehézségeiről, a csúcstámadástól, és arról, hogy 7000 m felett már csak marcipánt eszik, amihez kólát iszik. Mindenzt gazdagon illusztrálva saját képeivel, amiből most közreadunk párat.










MODIS műholdkép október elsején reggel, jelölve a Manaslu csúcs hozzávetőleges helyét. (forrás: NASA)