2024. július 18. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.07.18. csütörtök éjfélig

Magas középhőmérséklet:

Az Északi-középhegységben nagyobb területen és helyenként a Dunántúl nyugati felén is már 27 fok alatt alakulhat a napi középhőmérséklet, másutt viszont jellemzően meghaladja ezt az értéket. 29 fokos középérték is várható az országban, leginkább az Alföld déli (és főként ma a keleti) részén.

Zivatarok:

Éjfélig keleten lehetnek még zivatarok, amelyekhez viharos széllökés (~60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban >90 km/h), jégeső (~1-3 cm, kis eséllyel egy-egy hevesebb zivatarban ezt meghaladó átmérő), és felhőszakadás (>25-30 mm, lokálisan >30-40 mm) fordulhat elő. Éjfél után várhatóan tovább csökken a zivatarok számossága, de a déli megyékben még hajnalban, reggel is előfordulhatnak (erősebb cellák esetén a fentebbi kísérőjelenségekkel). Csütörtök napközben főként a középső országrészben valamint az Északi-középhegység térségében alakulhat ki helyenként (nem heves) zivatar.

2024.07.17. 23:16 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 17. 23:22 (21:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.