2023. május 30. kedd

Veszélyjelzés

Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszere


Szöveges figyelmeztető előrejelzés
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.05.31. szerda éjfélig

Ma több helyen számíthatunk zivatarra az országban, kialakulási esélyük az Alpokalján, valamint a Fertő környékén a legkisebb. Éjszaka és szerdán főként a déli, délkeleti tájakon pattanhatnak ki újabb zivatarok (nagyobb számban a nappali órákban). Intenzív zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadás (> 25 mm, főleg ma akár > 30-35 mm) kíséretében, amelyek a megfelelő domborzati jellemzőkkel rendelkező vidékeken villámárvizeket is okozhatnak. Kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (> 60-65 km/h), illetve jégeső (1-2 cm-t nem meghaladó átmérő) is társulhat ezekhez a konvektív gócokhoz.

2023.05.30. 14:02 Országos Meteorológiai Szolgálat

[iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.
Viharjelzés
Balaton » Velencei-tó Tisza-tó
A nyugati medencében a viharjelző rendszer alapon van. A középső medencében a viharjelző rendszer alapon van. A keleti medencében elsőfokú viharjelzés érvényes. A Velencei tavon a viharjelző rendszer alapon van. A Tisza tavon elsőfokú viharjelzés érvényes.
[irGa]