2024. április 24. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.04.24. szerda éjfélig

ESŐ

A dél felől ránk csavarodó ciklon csapadékrendszeréből ma éjfélig országszerte várható eső, több helyen tartós eső. Ennek mennyisége az ország északnyugati felén, főként a Dunántúl északnyugati, nyugati részein illetve az Északi-Középhegység területén, valamint Pest megye északi felében több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 mm-t, a nyugati határ környezetében akár a 30 mm-t is. Délutántól a tartós esőt okozó csapadékzóna gyengül, majd elhagyja hazánkat.

ZIVATAROK

Ma délutántól az Alföldön és a Tiszántúlon, (kisebb eséllyel esetleg északkeleten) zivatarok képződhetnek. Helyenként - főleg délkeleten és a keleti határszélnél - hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, (besodródhatnak) amelyeket viharos szél (60-80 km/h, délkeleten akár >80-85 km/h), apró szemű jég, valamint lokálisan intenzívebb csapadék kísérhet.

(Megjegyzés: szerda hajnalban a Kőszegi- és a Soproni-hegység magasabb részein (~5-600 m fölött) havas eső, havazás is előfordulhat)

2024.04.24. 05:37 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. április 24. 05:42 (03:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.